”Se discută mai multe măsuri! Nu pot să vă spun acum care măsuri vor fi propuse”, a declarat, marți, prefectul Capitalei.
Acesta este de părere că restaurantele contribuie semnificativ la creșterea numărului de cazuri de coronavirus.
”În anumite restaurante nu se respectă deloc anumite măsuri care au fost impuse, respectiv să se funcționeze doar pe terase și să se respecte și definiția terasei și acele petreceri care sunt fără respectarea niciunei norme sanitare sunt evident niște posibile focare de infecție”.
Prefectul a spus că bucureștenii nu ar trebui să se aștepte la o carantinare totală a Capitalei, cel puțin la acest moment. De asemenea, a vorbit și despre restricționarea numărului de persoane în centrele comerciale.
”Aceste reguli deja există. Pe de-o parte este vorba despre măsurile normale pe care toată lumea trebuie să le respecte, pe de altă parte, cei care conduc aceste afaceri, trebuie să își protejeze proprii salariați. Acum există reguli pentru a restricționa numărul persoanelor până la o treime parte din capacitate, în așa fel încât să nu existe aglomerație și să se păstreze distanțarea fizică între clienți. Sunt deja controale în acest sens”, a mai spus prefectul.
Cu privire la carantina de weekend în Capitală, prefectul nu a dat prea multe informații.
”Despre aceste măsuri vom discuta mai târziu, după ce vom avea și raportul de la DSP. Astăzi nu am ședințe în acest sens. Nu am convocat încă niciun comitet pentru situații de urgență”.
Rata de infectare se apropie de linia roșie
Capitala ar putea trece astăzi sau cel târziu mâine de pragul de 6 cazuri la mia de locuitori. Deja două sectoare din Bucureşti au depăşit această incidenţă. Prefectul Capitalei spune că decizia privind carantinarea va fi luata dupa analiza INSP şi ar trebui să fie incluse şi localităţile din judeţul Ilfov.
Cifra ar putea fi atinsă marți sau miercuri. Iar acest lucru vine la pachet cu carantină și restricții. Se discută despre închiderea mall-urilor și lockdown în weekend.
Primarul sectorului 4 a anunțat, la Antena 3, că dacă se va lua o decizie, ea se va aplica din acest weekend.
Pe de altă parte, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că o decizie pe carantinarea Capitalei va fi luată abia după ce specialiştii INSP vor face o analiză. Imediat ce analiza este gata, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă se va reuni în şedinţă.
Tot prefectul a mai declarat că, în cazul carantinării Capitalei, ar trebui inclus şi Ilfovul. Asta pentru că nu sunt suficiente forţe de ordine care să înconjoare doar Bucureştiul și să instituie acele filtre. În schimb, Stoica nu militează pentru carantinarea vreunui sector. "Nu se poate carantina pe bucățele un oraș. Nu e o măsură eficientă. Am avut întrebarea către specialiști. Au spus că e ceva ce nu poate fi făcut. Fie tot sau mai mult. La modul că intră cu tot cu zona periurbana", spune Stoica.
Restricţii în Bucureşti. Propunerile de măsuri discutate în şedinţa de la Guvern
Potrivit surselor Antena 3, în timpul şedinţei de luni, premierul Florin Cîţu, primarul Nicuşor Dan şi primarii de sector au discutat despre propuneri de măsuri, ce ar putea fi aplicate în Bucureşti, pentru limitarea numărului de cazuri de COVID-19.
1. În weekend să se limiteze circulaţia la ora 18.00. După ora 18.00 se va putea circula doar cu declaraţie.
2. Poliţia Locală să aibă mai multă putere în această perioadă. Spre exemplu, dacă în weekend poliţia găseşte un bar, club deschis, unde este organizată o petrecere, să îl poată închidă. În prezent, Poliţia Locală nu are acest drept.
3. Mall-urile să aibă restricţii privind numărul de persoane din interior. Pentru moment nu s-a luat o decizie cu privire la acest număr.
4. Circulaţia, restricţionată pe timpul weekendului. Este vorba de o măsură mai drastică, un lockdown de weekend, în care circulaţia cetăţenilor să fie restricţionată.
Totodată, a mai fost discutată reducerea interacţiunii cetăţenilor cu autorităţile, iar oamenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze pentru tot felul de hârtii.
Măsurile au fost propuse în timpul şedinţei de către autorităţile locale şi secretarul de stat Raed Arafat, iar decizia privind eventualele restricţii este acum la Guvern.
Nicuşor Dan: Totul este ca cetăţenii să fie responsabili
"Noi ca autorităţi locale ne subordonăm strategiei guvernamentale. Trebuie ca fiecare dintre noi şi din instituţiile care ne sunt în subordine să impunem acele măsuri de decalarea a programului de muncă, 50% la dimiciliu, care sunt în vigoare în acest moment.
Fiecare dintre noi, autorităţile locale, în măsurile în care avem atribuţii de control, cum este în cazul Primăriei Capitalei la transportul în comun să ne asigurăm că ele sunt respectate. Repet, suntem în aceeaşi situaţie în care am fost în noiembrie decembrie. Aceleaşi măsuri sunt în vigoare şi în momentul acesta, totul este ca cetăţenii să fie responsabili.
Tot ce înseamnă măsuri de închidere a şcolilor, a activităţilor economice cum sunt mall-urile, sunt măsuri obligatorii, care urmează nişte acte normative, care sunt emise de autorităţile naţionale. La această discuţie între premier şi primari am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă de reglementare, care să evite carantinarea Bucureştiului", a declarat primarul Nicuşor Dan, la finalul şedinţei de la Palatul Victoria.