Antena 3 CNN Actualitate Precizări în cazul Ciorogârla: Armele găsite, funcţionale. Doi dintre suspecţi, cercetaţi şi în cazuri de omor (VIDEO)

Precizări în cazul Ciorogârla: Armele găsite, funcţionale. Doi dintre suspecţi, cercetaţi şi în cazuri de omor (VIDEO)

5 minute de citit Publicat la 12:07 28 Dec 2009 Modificat la 12:07 28 Dec 2009
Precizări în cazul Ciorogârla: Armele găsite, funcţionale. Doi dintre suspecţi, cercetaţi şi în cazuri de omor (VIDEO)
Cercetările în cazul furtului de arme de la Ciorogârla continuă. Până în prezent au fost descoperite 35 de arme care provin din lotul respectiv. Acestea nu au fost folosite şi sunt în stare de funcţionare. Într-o conferinţă de presă organizată, luni, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, anchetatorii au oferit mai multe detalii referitoare la acest caz.

Investigaţiile desfăşurate până în prezent arată că autorii furtului au ascuns armele pentru o bună perioadă de timp. Ulterior, aceştia le-au demontat şi au încercat să le şteargă seriile pentru a nu mai putea fi identificate.

"În unele situaţii au fost polizate toate seriile", a declarat Petre Tobă, inspector general al Poliţiei Române. Potrivit acestuia, seriile au putut fi stabilite în unele cazuri prin intermediul investigaţiilor criminalistice.

Vedeţi aici poze cu armele confiscate în cazul Ciorogârla (pdf)

Petre Tobă susţine că, în acest caz, au fost alocate importante resurse materiale, logistice şi umane. Inspectorul general susţine că, numai pentru probele genetice, au fost efectuate comparaţii cu peste 10.000 de persoane. În plus, au fost efectuate sute de analize de laborator pentru aproximativ 500 de urme.

Din punct de vedere criminalistic, investigaţia a costat 50.000 de euro, a precizat Petre Tobă.

Inspectorul general al Poliţiei Române, despre cazul Ciorogârla


Din datele preliminarii rezultă că armele găsite sunt în stare de funcţionare şi că nu au fost folosite până în acest moment.

"Scopul furtului urmează a fi stabilit în cursul anchetei, dar nu excludem posibilitatea comercializării acestora (...) Armele au fost furate fără muniţia aferentă, iar în cadrul percheziţiillor nu a fost găsită muniţie corespunzătoare acestui tip de armament", a mai spus Petre Tobă.

Doi dintre suspecţi, cercetaţi şi în cazuri de omor

15 persoane, printre care şi doi membri ai unei grupări interlope - Eugen Preda şi Adrian Preda - au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore în acest caz. Acuzaţiile care li se aduc sunt trafic de droguri de mare risc şi trafic de arme.

Potrivit procurorului şef al DIICOT, Codruţ Olaru, dosarul este unul deosebit de complex şi vizează un grup organizat de persoane "cu predispoziţie la violenţe". Doi dintre suspecţii reţinuţi sunt cercetaţi şi în cazuri de omor, iar alţi trei au fost reţinuţi pentru alte infracţiuni în acest interval.

Codruţ Olaru susţine că, în cursul acestor zile, grupul pregătea un transport de heroină, cel mai probabil spre Olanda.

Procurorul şef a mai precizat că, pe lângă cele 35 de arme care fac parte din lotul furat de la Ciorogârla, au mai fost descoperite şi alte arme.

Procurorul şef al DIICOT, despre cazul Ciorogârla


Şase bărbaţi din cei 15 care au primit ordonanţe de reţinere sunt autorii furtului de la unitatea militară. În plus, membrii grupului erau şi traficanţi de droguri, două din transporturile care urmau să ajungă în vestul Europei fiind capturate în vara acestui an.

La propunerea IGPR, ministrul de Interne Vasile Blaga a recompensat cinci dintre poliţiştii care au contribuit la acest caz, trei dintre ei fiind avansaţi în grad.

O parte dintre membri grupării suspectaţi de furtul de armament se ocupau şi cu traficul internaţional de heroină

În ceea ce priveşte traficul de droguri, documentarea a început în luna august a acestui an, după efectuarea unor capturi de 55 şi respectiv 75 de kilograme de heroină, în Turcia şi Bulgaria, conform unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (I.G.P.R.), remis către Antena3.ro.

Cercetările s-au extins în România şi astfel a fost identificat segmentul reţelei de traficanţi de droguri din ţara noastră. D. Laurenţiu George era organizatorul grupării, cel care contacta furnizorul heroinei din Turcia şi plătea marfa, pe care o transporta şi depozita apoi la M. Adrian. Destinaţia finală a drogurilor erau ţări din Europa de Vest.

Cărăuşii erau recrutaţi din Bucureşti şi mai multe judeţe, respectiv Sibiu, Braşov sau Neamţ şi primeau aproape 50.000 de euro pentru fiecare transport. Din investigaţii a reieşit că întâlnirile dintre D. Laurenţiu George, M. Adrian şi cărăuşi erau coordonate de către P. Eugen, cel care a şi recrutat o parte dintre cărăuşi.

Luna aceasta, pe 27 decembrie procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) au desfăşurat 43 de percheziţii domiciliare în Bucureşti, localităţile ilfovene Dragomireşti Vale şi Chiajna, localitatea Videle din judeţul Teleorman şi judeţele Sibiu, Braşov şi Brăila.

În urma percheziţiilor au fost găsite şi ridicate mai multe arme şi componente pentru arme militare, respectiv o mitralieră de companie, de calibru 7,62 mm, cu ţeavă de rezervă, un pistol mitralieră, calibrul 7,62 mm, patru pistole tip TT, calibrul 7,62, cu încărcătoarele aferente şi două pistole Carpaţi, calibru 7,65 mm. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării mai multe componente pentru arme militare, de la un depozit din comuna Chiajna, în judeţul Ilfov, care ar proveni de la furtul comis în luna ianuarie 2009 de la Unitatea Militară de pe raza comunei Ciorogârla, din judeţul Ilfov.

În acelaşi timp a fost găsit un pistol cu două cartuşe cu glonţ, ridicat de la locuinţa lui P. Adrian Lucian, din Bucureşti, care nu face parte din lotul armelor sustrase în ianuarie 2009.

S-a probat: Şase persoane din patruzeci au participat la furtul armelor de la Ciorogârla

În urma activităţilor autorităţilor, au fost recuperate alte 27 de arme din cele sustrase în cursul lunii ianuarie 2009 de la unitatea militară, precum şi mai multe încărcatoare pentru aceste tipuri de arme.

Momentan sunt audiate 40 de persoane şi urmează să se stabilească contribuţia fiecăreia la fapte şi probarea activităţii infracţionale a acestora. Până la data publicării acestui material au fost recuperate 35 de arme din cele sustrase din unitatea militară de la Ciorogârla şi în continuare se fac cercetări pentru recuparearea întregii cantităţi de armament sustras.

De asemenea, până în prezent, s-a probat în cazul a şase persoane din această grupare că au participat la spargerea depozitului de armament al unităţii militare menţionate, respectiv P. Eugen, C. Marius, S. Marian, T. Doru, C. Sandu George şi I. Alexandru.

De asemenea, au fost identificate în vederea indisponibilizării cincisprezece autoturisme de lux, iar 15 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentate instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Tot conform comunicatului de presă, acţiunea de destructurare a reţelei infracţionale a fost realizată cu sprijinul a 160 de poliţişti din I.G.P.R., 200 de luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei ?Vlad Ţepeş? şi de cel al Serviciului Român de Informaţii (S.R.I.) şi al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei.



A consemnat Paula Safta, Antena3.ro






×
Etichete: arme ciorogarla
x close