Antena 3 CNN Actualitate Prea puţine locuri de cazare în campusurile universitare din ţară

Prea puţine locuri de cazare în campusurile universitare din ţară

1 minut de citit Publicat la 09:33 05 Sep 2008 Modificat la 09:33 05 Sep 2008
Prea puţine locuri de cazare în campusurile universitare din ţară
Odată cu venirea toamnei şi începerea noului an universitar, revine şi problema cazărilor. 200 de mii de studenţi se bat pe cele 100 de mii de locuri disponibile în cămine. La fel ca în fiecare an, cel mai mare deficit se înregistrează în marile centre universitare: Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi, scriu jurnaliştii de la Evenimentul Zilei. Consecinţa este că preţul chiriilor a explodat din nou.

Tinerii care vor să studieze în centrele universitare din marile oraşe ţin cont, în primul rând, de locurile de cazare ale universităţilor, dar şi de preţuri. În Iaşi, un loc de cazare în cămin costă între 90 şi 150 de lei pe lună.

Cea mai mare parte a complexurilor studenţeşti sunt situate în centrul oraşelor, astfel încât în sesiune tinerii pot găsi aproape orice la îndemână. Dacă au noroc, beneficiază inclusiv de acces la internet gratuit în cameră, cabinete medicale modernizate şi chiar şi un Centru de Consiliere şi Orientare Profesională. Este cazul celor cazaţi în Campusul Regie din Capitală.

Tot în Capitală, cele 19 cămine ale ASE-ului au în total aproape 6000 de locuri. Însă, pentru a se putea caza aici, studenţii trebuie să fi obţinut o medie cât mai bună la admitere.

În Cluj, cele mai multe cămine studenţeşti se găsesc într-unul din cele trei campusuri ale oraşului: Haşdeu, Observatorului şi Mărăşti. Cei care nu reuşesc să obţină locuri în campusuri se pot caza în mai multe internate şcolare transformate în cămine.

În schimb, în Timişoara, tinerii sunt obligaţi să aleagă varianta apartamentelor închiriate, întrucât instituţiile de învăţământ superior nu pot acoperi cererea de locuri în campus. Dintre cei 5 mii de studenţi înscrişi în anul I la Universitatea de Vest, numai 10% vor primi locuri în cămine.

Pentru cei care nu obţin locuri în cămine rămâne varianta cea mai costisitoare, cea a închirierii de garsoniere sau apartamente. Şi se pare că cererea este foarte mare, întrucât numărul apartamentelor de închiriat, spre exemplu, s-a dublat, faţă de anul trecut. Pentru un apartament cu două camere chiria poate ajunge până la 450 de euro pe lună.

Antena3

×
x close