Antena 3 CNN Actualitate Pragul de 3.000 de lei la impozitarea pensiilor intră la vot în Parlament

Pragul de 3.000 de lei la impozitarea pensiilor intră la vot în Parlament

pensionar
Parlamentarii dezbat noul prag de 3.000 de lei, de la care pensiile ar urma să nu mai fie impozitate. Sursă foto: Getty Images
de Xenia Croitoru    |    02 Sep 2024   •   10:52

Începutul noii  sesiuni parlamentare este marcat de un proiect crucial pentru pensionari, dar și pentru soarta politică a partidelor din coaliția de guvernământ.

Aleșii urmează să dezbată și să voteze, săptămâna aceasta, noul prag de impozitare al pensiilor, de 3.000 lei.

Proiectul prevede că pensiile până la acest nivel nu se impozitează și a fost depus de PNL,  fiind, inițial respins de PSD pe considerentul că nu sunt bani la buget. 

În prezent însă, cele două formațiuni se bat pentru asumarea lui politică.

"Au fost disensiuni pe marginea acestei inițiative legislative, depusă de cei din Partidul Național Liberal în sesiunea trecută. La acel moment, social-democrații spuneau că nu susțin proiectul, pentru că nu ar exista bani suficienți care să susțină creșterea de la 2.000 la 3.000 de lei a acestui prag de neimpozitare a pensiilor.

În prezent, funcționează pragul de 2.000 de lei: pensiile până la acest nivel nu se impozitează. Ce este peste această sumă se impozitează.

După refuzul inițial de a susține proiectul liberal, PSD s-a răzgândit și a luat în calcul promovarea lui prin Ordonanță de Urgență. Asta era intenția la nivelul săptămânii trecute și pe această temă s-a discutat în coaliție.

Cele două formațiuni partenere au decis, în cele din urmă, să treacă acest proiect prin procedură parlamentară.

Trebuie precizat că, în sesiunea parlamentară trecută, pragul de 3.000 de lei a fost adoptat în mod tacit de Senatul României, aceasta fiind prima cameră sesizată.

Camera Deputaților este forul decizional și este de așteptat ca proiectul să intre astăzi sau mâine dimineață în comisiile de specialitate, iar apoi să treacă la votul final și să meargă la promulgare.

Liderii PSD spuneau că și-ar dori ca acest proiect să fie implementat de la 1 octombrie, adică pensiile de până la 3.000 lei să nu mai fie impozitate de la această dată. 

Rămâne de văzut cât de repede va fi promulgat proiectul și dacă va fi sesizată de opoziție Curtea Constituțională în privința lui, ceea ce ar avea ca efect întârzierea intrării în vigoare", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Xenia Croitoru.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close