Antena 3 CNN Actualitate Pragul de 3.000 de lei la impozitarea pensiilor intră la vot în Parlament

Pragul de 3.000 de lei la impozitarea pensiilor intră la vot în Parlament

Xenia Croitoru
2 minute de citit Publicat la 10:52 02 Sep 2024 Modificat la 13:25 02 Sep 2024
pensionar
Parlamentarii dezbat noul prag de 3.000 de lei, de la care pensiile ar urma să nu mai fie impozitate. Sursă foto: Getty Images

Începutul noii  sesiuni parlamentare este marcat de un proiect crucial pentru pensionari, dar și pentru soarta politică a partidelor din coaliția de guvernământ.

Aleșii urmează să dezbată și să voteze, săptămâna aceasta, noul prag de impozitare al pensiilor, de 3.000 lei.

Proiectul prevede că pensiile până la acest nivel nu se impozitează și a fost depus de PNL,  fiind, inițial respins de PSD pe considerentul că nu sunt bani la buget. 

În prezent însă, cele două formațiuni se bat pentru asumarea lui politică.

"Au fost disensiuni pe marginea acestei inițiative legislative, depusă de cei din Partidul Național Liberal în sesiunea trecută. La acel moment, social-democrații spuneau că nu susțin proiectul, pentru că nu ar exista bani suficienți care să susțină creșterea de la 2.000 la 3.000 de lei a acestui prag de neimpozitare a pensiilor.

În prezent, funcționează pragul de 2.000 de lei: pensiile până la acest nivel nu se impozitează. Ce este peste această sumă se impozitează.

După refuzul inițial de a susține proiectul liberal, PSD s-a răzgândit și a luat în calcul promovarea lui prin Ordonanță de Urgență. Asta era intenția la nivelul săptămânii trecute și pe această temă s-a discutat în coaliție.

Cele două formațiuni partenere au decis, în cele din urmă, să treacă acest proiect prin procedură parlamentară.

Trebuie precizat că, în sesiunea parlamentară trecută, pragul de 3.000 de lei a fost adoptat în mod tacit de Senatul României, aceasta fiind prima cameră sesizată.

Camera Deputaților este forul decizional și este de așteptat ca proiectul să intre astăzi sau mâine dimineață în comisiile de specialitate, iar apoi să treacă la votul final și să meargă la promulgare.

Liderii PSD spuneau că și-ar dori ca acest proiect să fie implementat de la 1 octombrie, adică pensiile de până la 3.000 lei să nu mai fie impozitate de la această dată. 

Rămâne de văzut cât de repede va fi promulgat proiectul și dacă va fi sesizată de opoziție Curtea Constituțională în privința lui, ceea ce ar avea ca efect întârzierea intrării în vigoare", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Xenia Croitoru.

Purtătorul de cuvânt al PSD: legea noului prag de impozitare a pensiilor ar trebui să fie adoptată și promulgată în două săptămâni

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat, luni, că în maximum două săptămâni proiectul cu privire la modificarea pragului pentru impozitarea pensiilor ar trebui să fie adoptat de Parlament şi promulgat de președintele Klaus Iohannis.

"Având în vedere că există deja un proiect care a trecut de Senat, s-a decis că se poate legifera prin vot în Parlament într-un termen rezonabil, astfel încât să nu pierdem timpul cu această procedură. Această lege va trece într-o săptămână maxim. , Va depinde foarte tare, dar credem că nu va fi o problemă, de termenul de promulgare. În mod normal, în două săptămâni ar trebui ca această lege să fie adoptată şi promulgată", a estimat purtătorul de cuvânt al PSD.

Luni, în debutul ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu a declarat că majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3.000 de lei va reprezenta o "primă urgență" a coaliției de guvernare, astfel încât decizia să fie aplicabilă de la 1 octombrie.

×
x close