Potrivit scrierilor bisericeşti, mucenicii erau soldaţi creştini de origine greacă, romană şi armeană care au trăit pe vremea împăratului Licinius între anii 308 - 324 și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.
În acea perioadă, toţi cei care îşi arătau credinţa în Dumnezeu erau aspru pedepsiţi. Astfel, după ce guvernatorul Armeniei a aflat de credința celor 40 de Mucenici, le-a ordonat să renunţe la credinţa în Dumnezeu.
Pentru că au refuzat, cei 40 de soldaţi au fost întemnițați timp de 8 zile și bătuți cu pietre. După ce au fost chinuiţi, cei 40 de soldaţi au fost aruncaţi în râul Sevastiei unde urmau să aibă parte de o moarte cruntă din cauza gerului.
Citeşte şi: Ce trebuie să faci pe 9 martie, de Sfinții Mucenici, pentru a avea noroc și bani tot anul
Legenda spune că în timp ce erau în apă și îndurau gerul, mucenicii au început să se roage la Dumnezeu ca să-i scape. Iar rugăciunile lor au fost ascultate și apa s-a încălzit, gheața s-a topit și au apărut 40 de cununi strălucitoare.
Pentru că au fost scoși vii din lac, a doua zi, guvernatorul Armeniei a poruncit ca toţi cei 40 de mucenici să fie ucişi, de teamă că tot mai mulţi oameni ar afla despre minunea care i-a salvat din Sevastiei.
Potrivit datinii, forma cifrei 8 pe care o are desertul, ar proveni de la forma cununilor care au coborat din cer peste capetele martirilor