Drapel pentru Marea Unire din 1918, salvat de la distrugere într-un mod miraculos. Vreme de 50 de ani, tricolorul din mătase naturală, cusut cu fir de aur, a fost ascuns sub podeaua altarului unei vechi biserici din comuna Șieu, județul Bistrița Năsăud. Drapelul a fost trimis din Statele Unite de o mână de localnici care au plecat peste ocean înaintea Primului Război Mondial, scrie Libertatea.
Vestea că Marea Unire s-a făurit la 1 decembrie 1918 a ajuns, în acele vremuri, și în Statele Unite. De bucurie, mai mulți oameni din Bistrița, stabiliți peste ocean, au pus mână de la mână și au cumpărat tricolorul românesc pe care au cusut cu fir de aur stema regală. Aproape un an de zile a durat călătoria până când drapelul a ajuns în comuna Șieu.
Steagul a fost sfințit în 1920, așa cum scrie în Cartea de Aur a Bisericii, și a devenit mândria întregii comunități. Vreme de 20 de ani, a fost folosit la toate manifestările importante, după cum mărturisește părintele Aurel Macarie.
Haosul s-a instaurat însă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Transilvania a intrat sub dominația armatei horthyste. Atunci, jandarmii unguri au vrut să distrugă steagul care atunci a fost ascuns de localnici în podeaua altarului din vechea biserică a satului. Doar preotul și doi apropiați ai acestuia știau secretul.
În 1990, de Bobotează, drapelul a fost scos din ascunzătoare și arătat lumii în noua biserică cumpărată de la sași.
Preotul a constatat atunci că steagul nu mai avea stema regală, cusută de fir de aur. Nici până acum, nimeni nu a aflat cine a sustras-o.
Tricolorul vechi de aproape 100 de ani a fost pus loc de cinste, iar sute de oameni vin an de an să îl admire.