Iar reţeta este una de succes pentru instituţiile financiare. Băncile româneşti au obţinut un profit de 1,5 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului.
Cel mai ieftin credit pe care îl poate aceesa un român este cel de Primă Casă, unde costurile de împrumt ajung la 5,1% pe an pentru euro şi sub 8% pentru lei. De exemplu, pentru un credit de 57 de mii de euro, pe 30 de ani, cu o dobandă anuală efectivă de 5,48%, un român ajuge să plătească la final peste 112.000 de euro.
Povara împrumutului creşte, în cazul unui credit ipotecar. Pentru un împrumt pe 30 de ani, dobânda medie este de 6,5% în timp ce în zona euro costul mediu este de circa 3,4 la sută. Asta înseamnă că un client rambursează, la un credit de 100.000 de euro, în jur de 227 de mii de euro, în timp ce un străin va rambursa doar 162 de mii de euro. O explicaţie pentru costul ridicat al creditelor este şi apetitul băncilor pentru profit mare, făcut pe seama clienţilor.
Şi mai îngrijorător este faptul că foarte mulţi români nu mai pot lua credite.
Dacă românii plătesc mai scump împrumuturile de la bănci, nici firmele nu stau mai bine. Ele iau credite mai scumpe pentru că băncile le consideră riscante din cauza gradului ridicat de insolvneţe înregistrate în România. Insolvenţe cauzate în cea mai mare parte de neplata creditelor acordate de aceleaşi bănci.
În prezent, 20% din creditele accesate de romani nu mai poate fi achitat, iar rata împrumuturilor neperformante creşte de la an la an. În ciuda situaţiei dificile cu care se confruntă clienţii obişnuiţi, sistemul bancar a obţinut în primele 9 luni ale acestui an un profit de 1,5 miliarde de lei. Până acum, băncile nu au dat niciun semn de relaxare a condiţiilor de creditare şi nici de reducere a dobânzilor.