În această categorie intră, de exemplu, cei care au îngrijit bătrâni. Cererea pentru pensie poate fi făcută doar dacă persoana în cauză nu a plătit niciun fel de cotizație înainte de anul 1996. Totuși, acest gen de pensie nu poate fi acordată oricând ci doar dacă persoanele respective nu au cotizat la bugetul de stat până la data de 31 decembrie 1995.
Respectiva pensie va fi acordată în momentul în care persoana a atins vârsta necesară de pensionare și vechimea în muncă, acestea fiind calculate în funcție de legile din fiecare țară, scrie Ciao.
De exemplu, dacă o persoană a îngriit bătrâni într-o țară străină, toți acei ani se vor aduna cu perioada în care a lucrat în România. Tot ce trebuie să facă cel care vrea să iasă la pensie este să depună dosarul în România, iar anii pe care i-a petrecut lucrând în altă țară se vor adăuga la vechime.
Doritorii trebuie să știe că perioada lucrată în afara țării trebuie să fie mai mare de un an. În plus, este obligatoriu ca persoana în cauză să fi lucrat cu un contract de muncă.
În România, cei care au plătit contribuții doar 5 ani se încadrează la pensia minimă. Aceasta se calculează în funcție de salariul minim brut și reprezintă 40% din acesta. În cazul în care salariul minim se modifică, același lucru se va întâmpla și cu pensia. În 2020, salariul minim brut pe economie a crescut de la 2.080 de lei la 2.230 de lei. 40% din această sumă reprezintă 892 de lei.