Condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită, primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău ar putea deveni din închisoare cetăţean de onoare al municipiului. Neoficial, iniţiativa îi aparţine unui coleg de partid, deputatul PDL de Vâlcea Samoil Vâlcu. Deja, peste o mie de persoane au semnat o petiţie în acest sens, ideea beneficiind şi de sprijinul societăţii civile şi a presei locale. Potrivit regulamentului pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare, persoanele care sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracţiuni contra statului, crime împotriva umanităţii sau fapte penale nu sunt eligibile şi nu pot primi această distincţie. Liderii democrat-liberali locali susţin că nu ei au iniţiat această acţiune.
"Societatea civilă a decis această acţiune, este iniţiativa ei, iar noi nu o putem împiedica. Se vede clar acum că este un primar foarte iubit de cetăţeni, iar noi nu ne vom opune nici dacă membrii de partid vor dori să semneze. Oamenii încearcă să îl ajute. Este cel mai bun primar pe care l-a avut Râmnicu Vâlcea", a declarat deputatul Samoil Vâlcu, citat de Mediafax.
Gutău se bucură de un regim preferenţial în PDL. Deşi condamnat în instanţă, Samoil Vîlcu susţine că primarul nu va fi dat afară din formaţiune şi că va activa în continuare ca membru până la finalizatea tuturor căilor de atac în instanţă.
Afirmaţiile lui Samoil Vâlcu vin în contradicţie cu cele ale preşedintelui PDL, Emil Boc care declara, miercurea trecută, că Mircia Gutău, care este şi preşedinte al PDL Vâlcea, va fi exclus din partid, în baza statutului care stabileşte că orice persoană condamnată trebuie exclusă din formaţiune.
Reprezentanţii Prefecturii Vâlcea au declarat, luni, că pe adresa instituţiei nu au sosit documentele de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care să ateste condamnarea primarului, iar ordinul prin care mandatul lui Mircia Gutău va fi revocat nu a fost emis.
Potrivit Legii administraţiei publice locale, după revocarea mandatului primarului Consiliul Local trebuie să se reunească în şedinţa extraordinară în cel mult cinci zile pentru a alege un viceprimar care să preia atribuţiile primarului, iar unul dintre consilierii locali va deveni, prin vot, viceprimar interimar, urmând ca în termen de 90 de zile de la revocarea mandatului să se organizeze alegeri anticipate.
Antena3.ro