România, ţară frumoasă, păcat că-i locuită. E o glumă la care râdeţi sau nu, dar ritmul în care ne împuţinăm s-ar putea să o facă inutilă, căci va fi locuită doar pe alocuri. Până în 2050, populaţia României ar putea scădea până la 15 milioane. Iar guvernul dă şi el o mână de ajutor în sensul ăsta, prin măsurile de austeritate.
În 1990 eram 23,2 milioane. 1,7 milioane de români au murit sau au plecat din ţară în ultimii ani. Acum suntem 21,4 milioane. În fiecare an dispare o populaţie ca a oraşului Făgăraş sau Paşcani, care au în jur de 40.000 de locuitori
Natalitatea şi mortalitatea sunt constante în România ultimilor 15 ani, dar dau un raport negativ. În timp ce se nasc zece copii la o mie de locuitori, mor 12 români dintr-o mie.
Ne împuţinăm şi acum ne mai ajută şi Guvernul să scădem mai repede. A tăiat elanul femeilor de a naşte când redus indemnizaţia pentru creşterea copilului, a aliminat trusoul pentru nou născuţi, a redus ajutorul pentru mamele care îşi cresc singure copiii. Şi evident, salariile acestora, dacă sunt bugetare.
Laura provine dintr-o familie numeroasă. Bunica ei a născut 10 copii, mătuşile ei au câte doi-trei copii. Ea mai are o soră şi o fetiţă de doi ani. Care ar putea rămâne singurul ei copil. Cu mai puţin de 4.000 de lei pe lună trebuie să acopere cerinţele copilului, cheltuielile casei, să trăiască.
?Întotdeauna în perioadele de instabilitate, când viitorul este incert apare, firesc şi o scădere a numărului de naşteri. Naşterile cresc când oamenii privesc cu optimism viitorul?, a spus sociologul Mircea Kivu.
E rău, oricum şi acum. Media naşterilor e de 1,3 copii la o femeie. Cea mai mică din Europa, unde e 1,5. A scăzut de la doi, câţi năştea fiecare femeie înainte de revoluţie. Ultimii ani le-au schimbat acestora atitudinea faţă de căsătorie, viaţa sexuală, familie şi copii. O consecinţă a societăţii capitaliste, în care femeile fac carieră şi nu copii.
?Generaţiile mici, născute după 1989, ajung să se căsătorească şi să facă copii. Dar sunt cu o treime mai puţine decât în anii '90. Şi de la 1,3 natalitate acum, după 2025 ar cădea la 7-8 la mie faţă de 10 azi?, susţine sociologul Vasile Gheţău.
Am putea face ceva ca să stopăm declinul. Guvernul să ia măsuri pentru încurajarea femeilor să nască. Dar şi dacă rata fertilităţii ar creşte brusc la 2,1 copii, abia în 2070 s-ar vedea rezultatele.
Cu măsurile luate recent, dacă scade la mai puţin decât puţinul de acum, în 2020 vom fi aproape 20 de milioane, în 2030 18,5 milioane. În 2050, cu şase milioane mai puţini decât acum. Numai 15 milioane.
Observator