"Părerea mea e foarte clară, aceea că aceste proiecte trebuie să fie rediscutate de către Parlament. În primul rând, nu s-a încălcat nicio Constituţie, Parlamentul legiferează, deci toată isteria asta nu se bazează pe ceva neconstituţional, ci pe oportunitate. Cred că cele două legi trebuie rediscutate, în primul rând cu toate celelalte instituţii - în primul rând Ministerul Justiţiei, care pe una din legi a dat aviz pozitiv, pe celălalt nu l-a cunoscut, cu CSM, Parchetul General şi prezentate Comisiei Europene înainte să fie aprobate, pentru a se stabili dacă încalcă vreo obligaţie internaţională a României. Proiectele de legi trebuie rediscutate cu cei cu care nu s-a discutat, şi anume Ministerul Justiţiei, CSM şi Comisia Euriopeană, pe urmă să fie aprobate dacă totul e în regulă", a spus Ponta.
El a adăugat că a ştiut de legea amnistiei, pe care o apreciază ca bună dacă nu se referă la infracţiuni de violenţă şi de corupţie, nu şi de modificările la Codul Penal (CP), dar a precizat că dreptul de a legifera revine Parlamentului, iar "isteria" nu se bazează pe o eventuală neconstituţionalitate, ci pe oportunitate.
"De amnistie am ştiut şi în continuare cred că, atât timp cât nu intră sub incidenţa legii infracţiunile comise cu violenţă şi cele de corupţie, e bună o lege pentru amnistierea diverselor cazuri. Despre celelalte nu am ştiut, dar Parlamentul de aia legiferează, nu trebuie să îmi ceară mie voie", a afirmat Ponta.
Şeful Guvernului a afirmat că "superimunitatea" parlamentarilor este doar un termen jurnalistic, iar el este de acord ca preşedintele, parlamentarii şi alţi aleşi să nu mai fie funcţionari publici, conform "convenţiilor internaţionale", cu un statut de demnitari şi persoane cu atribuţii publice cărora să li se aplice legile penale, civile şi administrative.
Premierul a apreciat că este necesar ca aceste două proiecte să fie analizate şi cu alte instituţii cu atribuţii în domeniu, precum Ministerul Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi Parchetul General, dar şi cu oficiali ai Comisiei Europene, dar a insistat asupra faptului că Parlamentului îi revine dreptul de a adopta legi.
Ponta a acuzat totodată o "propagandă mincinoasă" cum că ar fi fost desfiinţată Direcţia Naţională Anticorupţie.