Întrebat cum comentează situaţia din Bulgaria şi demisia Guvernului, premierul a răspuns că, dacă în Bulgaria este instabilitate politică, probabil că aceasta va afecta şi România.
"În mod sigur, pentru România ceea ce este important este că decizia din martie referitoare la intrarea în Spaţiul Schengen care priveşte România şi Bulgaria va fi în mod serios influenţată de situaţia de instabilitate politică din Bulgaria. Nu cred că, mă rog, până acum nu am încercat, dar nu cred că putem decupla România de Bulgaria şi atunci decizia din martie, ţinând cont de ce se întâmplă în Bulgaria, în mod sigur va fi influenţată. Nimeni nu poate vorbi atât de repede de o evaluare, dar suntem legaţi, România de Bulgaria, şi dacă în Bulgaria este instabilitate politică, probabil că asta ne afectează şi pe noi", a spus Ponta.
Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat, miercuri, în Parlament demisia Guvernului său, după zece zile de manifestaţii organizate în ţară împotriva scumpirii electricităţii.
"Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi", a declarat Boiko Borisov.
De la bodyguard, la prim-ministru. Povestea de viaţă a premierului demisionar al Bulgariei
Oliver Grogan, ambasadorul la Bucureşti al Irlandei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat că nu crede că demisia guvernului de la Sofia va fi un factor care să afecteze luarea unei decizii în Consiliul JAI din 6-7 martie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
"Nu cred că acesta va fi un factor", a afirmat Grogan, miercuri, întrebat de jurnalişti dacă şansele României privind o decizie pozitivă privind aderarea la Schengen la Consiliul JAI din 6-7 martie sunt afectate de criza politică din Bulgaria.
Cea mai mare acţiune de protest a avut loc însă duminică, atunci când pe străzi au ieşit circa 100.000 de persoane din întreaga ţară.