Premierul desemnat Victor Ponta discută la această ora la sediul USL, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene.
UPDATE 18,49: Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, luni, după întrevederea cu delegaţia FMI, BM şi CE, că, din cifrele economice din acest moment, există premise pentru revenirea salariilor la nivelul din 2010, el precizând că acest lucru ar presupune o schimbare a ţintei de deficit.
"Din cifrele existente în acest moment, sunt premise, într-adevăr. Dar asta presupune o schimbare a ţintei de deficit", a spus Ponta, comentând astfel declaraţiile ministrului de Finanţe din Cabinetul Ungureanu, Bogdan Drăgoi, care precizase că premisele revenirii există, acestea fiind create de Guvernul PDL.
Ponta a spus că, deşi creează probleme pentru deficit, revenirea salariilor la nivelul din 2010 reprezintă o prioriate pentru USL. "Reprezintă pentru noi o prioritate (reîntregirea salariilor, n.r.) . Şi cam tot ce reprezintă pentru noi o prioritate eu cred că se va întâmplă până în noiembrie", a spus Ponta.
El a menţionat că Guvernul USL va restitui banii pentru pensionari chiar înainte de revenirea salariilor la nivelul din 2010. "Pensiile - chiar înaintea revenirii salariilor, dacă vă referiţi la acea contribuţie încasată ilegal de 5,5% pentru pensiile peste 740 de lei, aceea e chiar - dacă reîntregirea salariilor şi măsurile economice de relansare economică reprezintă prioritatea numărul unu, aceea reprezintă prioritatea numărul zero", a spus Ponta.
Liderul PSD nu a dat un termen la care revenirea salariilor sau restituirea banilor pentru pensionari ar urma să aibă loc. "Daţi-mi voie să avem discuţiile tehnice, iar marţi (08 mai, nr.), în prima şedinţă de Guvern vă dau toate informaţiile tehnice", a spus Ponta.
Ministrul demis al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat, luni, la sediul USL, că situaţia Finanţelor din acest moment permite revenirea salariilor la nivelul din 2010, el subliniind faptul că această revenire ţine de opţiunea politică a USL, dar Cabinetul Ungureanu a creat premisele.
Duminică, Victor Ponta a declarat că intenţia sa este ca delegaţia FMI, BM şi CE, care se află în aceste zile la Bucureşti, să plece din România cu o nouă scrisoare de intenţie semnată de un guvern care are asemenea puteri, arătând că îşi doreşte ca Guvernul să obţină votul în Parlament.
"Eu ştiu bine ce îmi doresc, îmi doresc ca acest guvern să obţină votul de încredere şi să gestioneze cât mai rapid un guvern cu drepturi depline, un exemplu este că delegaţia FMI şi BM se află în Bucureşti în aceste zile şi intenţia mea şi interesul României este ca această delegaţie să plece din România cu noua scrisoare de intenţie semnată de un guvern care are asemenea puteri", a precizat Victor Ponta.
Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că punctele principale din programul de guvernare al USL, care priveau o eventuală guvernare după alegerile parlamentare, sunt "perfect valabile" şi acum.
Întrebat dacă delegaţia FMI ar putea părăsi România mai devreme de 7 mai, termenul iniţial pentru finalizarea misiunii de evaluare, Tănăsescu a răspuns că, cel puţin în următoarele zile din săptămâna viitoare, echipa se va mai afla la Bucureşti pentru discuţii tehnice.
Negocierile între FMI şi autorităţile române vor fi reluate abia când va fi aprobat un nou Guvern.
În primele zile ale negocierilor, FMI şi experţii români negociau redefinirea indicatorilor macroeconomici pentru acest an, pe baza cărora fie calculat spaţiul fiscal necesar majorării salariilor bugetarilor, informează
Mediafax.