"Eu aici aş vrea, tocmai în baza acestei declaraţii făcute de preşedintele Barroso, alături de mine şi alături de premierul Moldovei, să fac un apel - şi o să încerc să concretizez instituţional acest apel către toate instituţiile din România, preşedinte, parlament, partide politice - să nu mai încercăm să dăm vina unii pe alţii pentru ceva ce nu e vina nimănui, apropo de Schengen. Să vorbim pe o singură voce. O să fac un apel şi către toţi europarlamentarii români, practic, să reluăm cuvânt cu cuvânt ceea ce spune preşedintele Comisiei Europene: România şi Bulgaria sunt pregătite să intre în Schengen, iar apelul pentru toate ţările membre este să respecte principiul fundamental al Uniunii Europene, cel al liberei circulaţii. Dacă o să transformăm totul, ca de obicei, într-o bătălie de Dâmboviţa "cine este de vină?"... nu este de vină niciun român, nu este de vină nimeni din România, pentru că noi ne-am făcut treaba", a spus Ponta, la Bruxelles, citat de Mediafax.
El a arătat că România nu poate accepta ideea că, de fiecare dată, trebuie să aştepte să mai treacă o alegere într-una dintre ţări, pentru a intra în Schengen.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a explicat românilor, vineri, cât de sensibile sunt subiecte precum Schengen şi libera circulaţie în unele state membre UE, din cauza unor forţe extremiste.
Liderul Executivului european a precizat, într-o conferinţă comună de presă cu premierii român, Victor Ponta, şi moldovean, Iurie Leancă, că nu poate oferi "o dată precisă" privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Barroso a mai precizat că "din punctul de vedere al Comisiei ar trebui să fie posibil, dar nu depinde de instituţiile europene". "Decizia depinde de poziţia unor state membre. Aceasta e realitate, e o apreciere foarte onestă. Cred este important ca opinia publică din România să ştie exact care sunt provocările", a declarat preşedintele Jose Manuel Barroso.
Jose Manuel Barroso a declarat, luni seară, că România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014, din cauză că unele ţări se opun.