Garda de Mediu Maramureş a amendat cu câteva sute de milioane de lei vechi Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin pentru scurgerile înregistrate marţi, la punctul de lucru Exploatarea minieră Baia Sprie. Inspectorii de mediu susţin că apele de mină scurse din conducta fisurată a Remin nu conţin cianuri. Totuşi specialiştii prezenţi la locul incidentului au prelevat probe de apă, pe care le vor da spre analiză în laborator. Conducta de hidrotransport a apelor de mină, care sunt transportate în iazul de decantare Tăuţii de Sus, s-a fisurat din cauza uzurii fizice. În porţiunea afectată au fost efectuate mai multe reparaţii, în scopul întreţinerii conductei de hidrotransport. La locul producerii incidentului s-au deplasat specialişti din cadrul Comisariatului judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, care au luat măsuri de remediere a defecţiunii la conducta de transport. Potrivit declaraţiilor preluate de la comisarul de mediu Lenuţa Trif ?apa de mină neutralizată, scursă din conducta de hidrotransport, în albia râului Săsar, nu conţine cianuri sau alte substanţe chimice periculoase?.
O explozie s-a produs luni, la o conductă de minereu steril de la o mină din Baia Sprie, care este foarte toxic. Compania Naţională Remin nu a anunţat Garda de Mediu în urma acestui incident, iar inspectorii au fost anunţaţi de reprezentanţii mass-media ajunşi la locul exploziei.
Oamenii din zonă spun că sterilul a început să picure din conductă încă de săptămâna trecută, dar nimeni nu a intervenit. Nu există victime în urma exploziei, iar zona a fost izolată.
Iniţial, fisura conductei nu fusese acoperită, iar scurgerile toxice nu au putut fi oprite în totalitate. Reprezentanţii Remin au făcut o improvizaţie, învelind conducta cu o prelată pe care au legat-o cu sârme.
Antena3.ro