Acesta a vorbit despre importanţa clivajelor din societatea românească, precum stat-Biserică, periferie-centru, rural-urban, şi de modul în care acestea au fost exploatate în campania electorală.
"Eşecul lui Ponta se datorează unor efecte cumulative care au început înaintea campaniei. Poate chiar în momentul în care USL-ul a fost desfiinţat. Putem să spunem astăzi că strategia lui Crin Antonescu a fost validată, dar nu el a profitat de ea. A fost o strategie de rupere a USL-ului şi de provocare a unei confruntări în societate. Pentru că strategia lui Antonescu viza dezgheţarea acestor conflicte valorice pe care politicienii mai degrabă le intuiesc, decât le cunosc"
În opinia politologului, clivajul stat-Biserică a fost deosebit de important în această campanie, chiar dacă mulţi dintre analiştii politici au spus în repetate rânduri că nu va afecta electoratul şi alegerile sale.
"Majoritatea analiştilor au spus că nu afectează cu nimic votul pentru că există un consens general în ceea ce priveşte religia în România şi, în special, Biserica Ortodoxă. Ei bine, nu a funcţionat. O parte dintre tinerii care au ieşit să voteze, au ieşit şi din cauza asta. Pentru că îşi doresc un stat laic. (...) Vom avea un preşedinte luteran care va stabiliza statul laic cum n-a făcut-o nimeni până acum în România", a mai spus politologul.
"Biserica va trebui să facă faţă acestei realităţi şi va trebui să se poziţioneze altfel faţă de autorităţile statului decât a făcut-o pană acum", a adăugat Cristian Pârvulescu.
"Avem cea mai mare victorie din Europa. A unei viziuni supranaţionale, proeuropene. Românii au dat un vot pe care alte state nu au fost capabile să îl dea. E un vot în favoarea unui minoritar", a completat politologul.