Antena 3 CNN Actualitate Polițistul britanic care a lucrat la cazul Țăndărei, șocat la vestea că Justiția din România i-a achitat pe inculpații acuzați de trafic de copii: ”Sunt extrem de trist pentru victime"

Polițistul britanic care a lucrat la cazul Țăndărei, șocat la vestea că Justiția din România i-a achitat pe inculpații acuzați de trafic de copii: ”Sunt extrem de trist pentru victime"

2 minute de citit Publicat la 23:43 23 Dec 2019 Modificat la 23:43 23 Dec 2019
Polițistul britanic care a lucrat la cazul Țăndărei, șocat la vestea că Justiția din România i-a achitat pe inculpații acuzați de trafic de copii: ”Sunt extrem de trist pentru victime"
Sursa foto: foto- Pexels

”Sunt extrem de trist pentru victimele, familiile lor și pentru polițiștii care au lucrat timp de 5 ani la acest caz în România. Toate eforturile lor nu au condus la nimic. Nu pot spune dacă este vina sistemului, a instanței sau a procurorilor. Tot ce pot spune este că, în opinia mea, erau probe. Le-am furnizat procurorilor români dovezi privind exploatarea și munca forțată la care au fost supuși 181 de copii din Țăndărei, aici în Marea Britanie. În plus, le-am dat dovezi privind spălarea de bani întrucât încasările obținute în Marea Britanie erau trimise în România. În urma perchezițiilor din Țăndărei, în aprilie 2010, au fost găsiți bani, aur, bunuri furate, mașini scumpe, o bogăție inexplicabilă și mai multe arme de foc. Perchezițiile au fost filmate, cum poate Curtea să spună că nu există dovezi?”, a spus polițistul. 

Europol a calificat gruparea Țăndărei drept cel mai mare grup de trafic de persoane din Europa

”Mă întreb cum se face că britanicii au anchetat și condamnat 120 de membri ai acestei bande în timp ce românii nu au condamnat pe nimeni. Europol a calificat gruparea Țăndărei drept cel mai mare grup de trafic de persoane din Europa. Copiii au fost duși în fiecare țară din UE și exploatați pe străzile din nordul Norvegiei și până la coasta Mediteranei. Cei 25 de suspecți se ocupau cu traficul de copii în toată Europa. În ochii mei erau vârful grupării și existau probe ca să fie condamnați. Dacă i-am fi adus în Marea Britanie și i-am achetat aici, ar fi mers la închisoare de multă vreme”, a continuat polițistul.

”La auzul acestei vești triste, mă tem pentru poporul român. Sistemul de justiție penală din România a dat greș atât față de  copiii care au fost tratați și exploatați, cât și față de viitoarele victime. Gruparea din Țăndărei devine și mai puternică cu această decizie atroce a Curții. Este o zi tristă pentru justiția din România”, a declarat Bernie Gravett, potrivit G4media.ro.

Bernie Gravett a spus că, deși decizia este definitivă, Eurojust poate lua măsuri. 

”Cred că este de discutat la cele mai înalte niveluri ale UE. Eurojust a tăcut până acum. Este responsabilitatea lor să coordoneze investigațiile transfrontaliere în Europa și să se asigure că există capacitate de luptă cu crima organizată. Ministerul Justiției din România ar trebui chestionat”, a declarat polițistul Bernie Gravett.

Curtea de Apel Târgu Mureş a menţinut, luni, hotărârea Tribunalului Harghita care i-a achitat pe inculpaţii din dosarul Ţăndărei - o reţea acuzată că trimitea copii la cerşit în Marea Britanie - ca urmare a intervenirii prescripţiei penale a faptelor.

Dosarul cu 24 de inculpaţi a intrat pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş în luna noiembrie 2018, iar de atunci până la pronunţarea hotărârii s-au scurs 11 termene de judecată, iar decizia pronunţată luni este definitivă.

×
x close