Ministrul Cătălin Predoiu a cerut reguli mai dure pentru a combate dezastrul drogurilor din România. Astfel, potrivit unui nou proiect de lege, polițiștii ar putea fi testați cu detectorul de minciuni.
Dan Saltelechi, vicepreședinte Europol a comentat acestă prevedere, în direct la Antena 3 CNN.
"Asistăm la un episod istoric în Ministerul Afacerilor Interne în contextul în care, pe față, polițiștii care s-ar putea să fie incomozi și care vor candida la funcții de conducere să poată fi trași pe linie moartă prin supunerea la testarea cu tehnica poligraf.
Citește și: Polițist din Timiș, acuzat de înșelăciune după ce a furat bani de la o bătrână care îl găzduia
Vorbim despre o situație în care șefului nu îi convine fața ta să poată dispune, fără drept de apel, supunerea ta ca polițist la testarea cu tehnica poligraf în vederea detectării unui comportament simulat", a spus vicepreședintele Europol, în direct Antena 3 CNN.
Articolul 421 ar presupune evaluarea comportamentului simulat în următoarele situații: ca urmare a refuzului polițistului de a se supune obligațiilor prevăzute la art.42 lit. f sau în cazul în care printr-un certificat medical emis în rețeaua sanitară a instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională se atestă că în organismul polițistului sunt prezente droguri sau substanțe cu efecte psihoactive care nu provin din medicamente administrate pe bază de prescripție medicală sau din medicamente care pot fi administrate legal fără prescripție medicală.
În situația în care, cu ocazia testării integrității profesionale, se constată că polițistul supus testării a încălcat normele Codului de etică și deontologie al polițistului referitoare la atitudinea față de corupție și în situația în care, cu ocazia verificărilor specifice, se constată că polițistul a încălcat normele Codului de etică și deontologie al polițistului referitoare la protecția datelor și informațiilor.