2015 a fost anul în care mulţi dintre politicienii români au ajuns după gratii. Printre numele sonore, Elena Udrea, Sorin Oprescu, Marian Vanghelie sau Dan Şova. Mulţi s-au perindat în cătuşe pe la DNA, dar au rămas până la urmă numai cu controlul judiciar până când se vor judeca dosarele lor.
Antena 3 vă reaminteşte acum, la final de an, care au fost cazurile ce au şocat România prin sumele vehiculate drept şpagă.
Una din cele mai răsunătoare arestări de anul acesta a fost cea a Elenei Udrea. La mai puţin de 3 luni după ce Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni, în seara zilei de 10 februarie, procurorii DNA au reţinut-o pe Udrea pentru acuzaţiile din dosarul Gala Bute şi au scos-o în cătuşe din sediul DNA. Fostul ministru a stat după gratii aproape două luni, până pe 7 mai, când magistraţii au decis eliberarea şi trimiterea ei în arest la domicilul. În octombrie, DNA cerea pentru a treia oară pe anul acesta reţinerea şi arestarea ei, de această dată pentru dosarul Hidreoelectrica, pentru o mită de 3,8 milioane de dolari.
Şi pentru primarul Capitalei, Sorin Oprescu, anul 2015 a fost unul nefast. În noaptea de 6 spre 7 septembrie procurorii anticorupţie l-au reţinut, sub acuzaţia că ar fi primit mită 25.000 de euro. Procurorii îl acuză pe edil că în perioada 2013-2015, că a înfiinţat un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte trebuiau să întoarcă o parte din profit unor şefi din primărie. După aprope 2 luni petrecute după gratii, Oprescu a fost eliberat şi trimis în arest la domiciliu.
Un alt politician important care a ajuns după gratii anul acesta este Dan Şova. După o primă încercare a procurorilor de a-l reţine în vară, oprită de Parlament, fostul ministru a fost arestat preventiv într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, pentru că ar fi luat mită 100.000 euro în contractul CET Govora. Senatorul PSD a fost plasat iniţial în arest la domiciliu însă procurorii DNA au făcut contestaţie şi pe 15 decembrie a fost, din nou, dus după gratii. Dan Şova îşi petrece sărbătorile de Crăciun în închisoare.
Nici pentru fostul ministru Darius Vâlcov anul 2015 nu a fost bun. În aprilie procurorii l-au reţinut într-un dosar în care e acuzat de trafic de influenţă şi de luare de mită în valoare de două milioane de euro, de pe vremea când era primar al Slatinei. Potrivit DNA, începând din 2011 şi până la data reţinerii sale, Darius Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru. Anchetatorii au găsit şi tablourile despre care aveau informaţii că ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov cu banii obţinuţi din şpăgi.
Un alt caz surprinzător a fost cel al primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Acesta a ajuns după gratii în urma tragediei din clubul Colectiv. Procurorii l-au acuzat că a contribuit prin neglijenţa cu care a dat avizele clubului la vătămarea tinerilor aflaţi la petrecere în noaptea de 30 noiembrie.
Pe 14 martie Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 a fost şi el ridicat de mascaţi. Procurorii l-au acuzat de luare de mită şi de favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru pentru obţinerea de contracte cu Primăria Sectorului 5. În vară a fost trimis în judecată pentru 25 de infracţiuni şi un prejudiciu de aproape 300 de milioane de lei.
La începutul acesui an, pe 19 februarie, şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a ajuns după gratii. A fost scos de mascaţi din sediul Consiliului Judeţean, după şapte ore de percheziţii, şi dus la DNA Constanţa pentru audieri. Baronul de Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. În primăvară, după ce a fost lăsat să plece acasă sub control, judiciar, baronul de Constanţa a plecat din ţară. S-a declanşat un întreg scandal, pentru că, în ţară, autorităţile voiau să-l aresteze din nou. Au reuşit abia în noiembrie când acesta a sosit în România. A fost luat pe sus de anchetatori chiar de pe aeroport. Ulterior, şi în cazul său a fost schimbată măsura arestării cu cea a controlului judiciar.
Şirul politicienilor celebri care au ajuns anul acest după gratii continuă cu Radu Mazăre. Primarul Constanţei a ajuns în "beciul domnesc", asa cum a numit chiar el arestul central al Capitalei pe 2 aprilie. Procurorii l-au acuzat că a luat mită 9 milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii. După 3 luni de arest preventiv, în iunie, instanţa a decis ca Mazăre să fie cercetat sub control judiciar. În dosarele pe care le are, edilul e acuzat că a a prejudiciat statul cu patru milioane de euro şi că a luat mită aproape 1,4 milioane de euro. Odată trims în judecată a pierdut şi postul de primar al Constanţei pe care îl deţinea de 15 ani.
Au alt primar care a ajuns după gratii în 2015 este edilul de la Iaşi, Gheorghe Nichita. Acesta a fost acuzat de DNA că i-ar fi pus pe mai mulţi angajaţi de la Politia Locală să facă filaje şi interceptari ilegale în scopuri personale. Nu urmărea vreun adversar politic, ci pe o tânără subalternă cu care avea o relaţie amoroasă. Aceasta l-a şi turnat la DNA.
Anul nu a continuat bine pentru Gheorghe Nichita, pentru că în octombrie, a fost ridicat din nou de procurorii DNA şi acuzat într-un dosar pentru că ar fi luat mită 10% din valoarea unui contract de aproape 70 milioane de lei pentru Sistemul de Management de Trafic în Municipiul Iaşi.