Lansată în 1962, Politica Agricola Comună (PAC) este un parteneriat între agricultură și societate, între Europa și agricultorii săi. Ea este gestionată și finanțată la nivel european din resursele bugetului UE.
„Cred că nu trebuie să uităm că Politica Agricola Comună este mai presus de toate o politică de sprijin, pentru agricultori şi crescători de animale pentru a oferi în fiecare zi, mai întâi tuturor europenilor şi apoi intregii lumi, alimente de caliate la un preţ rezonabil”, a spus Juan Ignacio Zoido Alvarez
PAC are în vedere şi o serie de măsuri de mediu pentru îmbunătăţirea calităţii mediului şi pentru a stopa schimbările climatice.
Afectaţi puternic de pandemie, agricultorii şi crescătorii de animale solicită ajutor pentru a putea continua să livreze alimente proaspete tuturor europenilor
„Agricultori şi crescătorii de animale au prezentat revendicări juste. Au cerut creşteri salariale, au cerut o creştere a preţului. Nu au mai vrut să tolereze tarifele inechitabile ale administraţiei Trump şi totuşi când a venit criza sanitară, s-au dus la fermele lor şi s-au ocupat de ele. Şi cred că au demonstrat că pot garanta furnizarea de alimente proaspete tuturor europenilor. Prin urmare, vreau ca PAC să recunoască, de asemenea, acest efort al atâtor fermieri şi crescători de animale din întrega Unieune Europeană”, a mai spus Juan Ignacio Zoido Alvarez la emisiunea „beEU”
Schimbare radicală de paradigma, fără precedent
„A trebuit să ajungem la un acord între populari, socialişti si Renew astfel încât să rezerve 30% deoarece există poziţii total radicale care cred că sunt prost direcţionate. Pentru că în loc de PAC ei vor să vorbească despre o politică de mediu. Iar pentru politica de mediu în sine există alte legi, alte reglementări şi există alte canale în care se pot dezvolta. Cred că această obsesie de a pune mai multe poveri, mai multe cerinţe şi mai multe taxe în spinarea agricultorilor cu mai puţini bani este o greşeală foarte gravă”, a mai spus europarlamentarul Juan Ignacio Zoido Alvarez.
31 de milioane de europeni nu au suficienţi bani pentru a cumpăra alimente de caliate
Juna Ignacio Zoido Alvarez spune că trebuie creat un echilibru astfel încât toţi europenii să aibă acces la alimente de caliate în funcţie de posibilităţile economice ale europenilor.
„Trebuie să acordăm timp pentru ca structurile agricole şi zootehnice să se poată adapta şi, prin urmare trebuie să avem puţină răbdare, dar în acelasşi timp să reinnoim angajamentul faţă de mediu şi de a colabora la stoparea schimbărilor de mediu”, a mai spus Juan Ignacio Zoido Alvarez la emisiunea „beEU”.
Europarlamentarul român Daniel Buda este de părere că fermierul ar trebui să fie lăsat să muncească să producă hrană de calitate pentru consumatori. Dacă autorităţile continuă să vină mereu cu controlae asupra lor, îi vor distruge. Asociaţiile de fermieri trebuie să fie extrem de active în aşa fel încât să aibă discuţii constructive cu Ministerul Agriculturii”, a precizat europarlamentarul Daniel Buda, în emisiunea "beEu" de la Antena3.