Antena 3 CNN Actualitate Poliţia susţine că Bucureştiul e cea mai sigură capitală europeană

Poliţia susţine că Bucureştiul e cea mai sigură capitală europeană

Poliţia susţine că Bucureştiul e cea mai sigură capitală europeană
04 Mai 2010   •   15:52
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Începutul săptămânii de mai a debutat cu o tâlhărie la o bancă din Bucureşti. Un bărbat care purta cagulă şi care avea asupra sa un obiect ascuţit a furat din sucursala Piraeus Bank din Nerva Traian 5.100 de lei şi 1.300 de euro. Conform lui Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt a Poliţiei Capitalei, anchetatorii au stabilit portretul-robot al tâlharului şi spun pentru Antena3.ro că Bucureştiul, deşi are la activ tâlhării, furturi şi alte infracţiuni, este cea mai sigură capitală Europeană. Vezi statistica.

Luni, pe 3 mai, în jurul orei 12:24, Secţia 11 de Poliţie a fost sesizată cu privire la faptul ca în strada Nerva Traian, din sectorul 3, un individ necunoscut a pătruns în interiorul unei sucursale bancare, unde a ameninţat cu un obiect ascuţit o lucrătoare a bancii şi a cerut casierei să îi pună într-o pungă din plastic încasările, după cum arată comunicatul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB), remis către Antena3.ro. potrivit aceluiaşi document, casiera a pus în pungă o parte a banilor aflaţi în caserie, respectiv suma de 5.100 lei şi 1.300 euro, pe care a înmânat-o agresorului, după care acesta a fugit imediat într-o direcţie necunoscută.


Echipajul de intervenţie a societăţii de pază care asigura monitorizarea societaţii a sosit la locul faptei în aproape 4 minute din momentul acţionării sistemului de alarmare.

?Prejudiciul nu a fost recuperat, iar noi am stabilit un portret-robot al tâlharului. Suspectul are aproape 1,80 m, ten deschis, este atletic, are ochi verzi, este îmbrăcat cu un hanorac bleumarin şi pantaloni de trening închişi la culoare şi purta o mască de tip cagulă. Orice persoană care deţine informaţii referitoare la agresor poate suna la 112?, explică Ciocan pentru Antena3.ro.

El adaugă pentru Antena3.ro că în perioada 11 ianuarie-12 februarie 2010, Poliţia Capitalei a controlat 1037 de unităţi bancare din Bucureşti şi a sancţionat 833 dintre ele.

?Am dat 35 de amenzi, dintre care 7 la unităţile bancare şi 28 la firmele de pază. În valoare totală de 14.500 de lei. Printre neregulile pe care Poliţia Capitalei le-a constatat se numără lipsa pazei la casieria băncii şi timpul de reacţie scurt al firmelor de pază şi protecţie. De exemplu, la unele firme de pază s-a înregistrat un timp de reacţie de 33 sau 46 de minute, ceea ce este foarte mult?, mai spune Christian Ciocan pentru Antena3.ro.

"Criminalitatea de vitrină" din Bucureşti, cea mai deranjantă pentru populaţie

Cerşetoria, prostituţia şi furturile de maşini sunt principalele infracţiuni din Bucureşti şi cele mai periculoase, în comparatie cu celelalte capitale europene, despre care povesteşte purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, pentru Antena3.ro. Putem vorbi de furturile de orice fel şi le includem şi pe cele de autoturisme, apoi de loviri şi alte violenţe, dar şi de producerea şi traficul de droguri. Principala categorie de infracţiuni este însă deţinută de loviri şi alte violenţe, care constituie din totalul infracţiunilor din Capitală aproape 80%.

"Criminalitatea a avut o evoluţie constanta în ultimii doi ani. De exemplu, în primele şase luni din 2008, au fost înregistrate 11.697 de furturi de orice tip, iar pe aceeaşi perioadă a lui 2009, am avut de-a face cu 14.938 de furturi. În ceea ce priveşte lovirile şi alte violenţe, în prima jumătate a anului 2008 au avut loc 540 de astfel de infracţiuni, iar în primele şase luni ale lui 2009, 574 de loviri", explică Ciocan pentru Antena3.ro.

După informaţiile pe care purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei le-a pus la dispoziţie pentru Antena3.ro, zona centrală este cea mai vizată pentru furturi, pentru că acolo se găsesc locuri valoroase, dar şi maşini scumpe, prostituţie, pentru că traficul este mai mare şi pentru că există cerşetorie. Aceste infracţiuni, care sunt denumite "criminalitate de vitrină", pentru că sunt expuse, la vedere, deranjează cel mai mult populaţia din Bucureşti.

În Capitală, tâlhăria, care înseamnă un furt însoţit de o violenţă fizică, este cel mai adesea întâlnită sub forma de smulgere, iar legat de zona periferică, aici avem de-a face mai mult cu conflictele spontane şi nu cu cele premeditate.

"În România nu există o legislaţie care să stopeze aceste tipuri de infracţiuni. Cerşetorii, la fel ca şi prostituatele, primesc amenzi, dar pentru că nu au proprietăţti şi alte bunuri pe numele lor, nu-şi pot plăti amenzile. În cazul furturilor auto, hoţii le fură doar ca să le folosească şi ulterior să le abandoneze, iar asemănător se întâmplă şi în cazul maşinilor de lux, pe care aceştia le vând la preţuri derizorii, faţă de valoarea lor reală", detaliază Ciocan pentru Antena3.ro.

Cât de sigur este Bucureştiul, în comparaţie cu celelalte capitale europene ?

Din statisticile Poliţiei Capitalei, remise către Antena3.ro, capitala României pare a fi cea mai sigură capitală europeană, atât datorită numărului mic de infracţiuni, cât şi din perspectiva gravităţii infracţiunilor.

"Bucureştiul, deşi a avut parte de tâlhării şi furturi, rămâne totuşi cea mai sigură capitală din Europa. Astfel, în topul infracţiunilor de furt, vătămare corporală gravă şi de producere şi trafic de droguri se află Berlinul, care este urmat de Budapesta şi de Praga. În ce priveşte numărul total de infracţiuni din perioada ianuarie-iunie 2008, Bucureştiul a înregistrat 18.211 de infracţiuni, în timp ce Berlinul a avut 238.827 de fapte, Budapesta, 52.235 şi Cehia, care a avut 41.636 de infracţiuni", specifică Ciocan pentru Antena3.ro.

În prima jumătate a anului 2008, în Bucureşti au fost înregistrare 9090 de furturi, pe când în Berlin au avut loc peste 94.000, în Budapesta ele au depăşit 20.000, iar în Praga au fost peste 29.000 de astfel de fapte. La vătămare corporală gravă, Bucureştiul are o evidenţă de 2 infracţiuni, iar Berlinul peste 5700, Budapesta, peste 900 şi Varsovia de aproape 500 de cazuri.


Christian Ciocan : " Bucureştiul nu a avut jafuri cu mână armată"
Furturile auto au înregistrat în Bucuresti 692 de cazuri, în Berlin peste 2600, în Praga peste 330, iar în Budapesta peste 2400. Legat de droguri, Bucureştiul a avut parte de 803 cazuri, Berlinul de 5600, urmat de Varsovia, cu 1600.
"În orice caz, criminalitatea de vitrină este cea care deranjează cel mai mult oamenii de rând, iar restul infracţiunilor, cum ar fi furturile sau violenţele nu constituie un pericol atât de mare, avand în vedere că Bucureştiul nu a avut jafuri cu mână armată şi înregistează un numâr redus de grupuri de mare violenţă, în care sunt incluse infracţiunile de răpire şi omor", concluzionează Ciocan pentru Antena3.ro.

Trendul criminalităţii bucureştene a fost descendent în ultimii şase ani, însă, pe fondul crizei economice, infractorii au început să se reprofileze pe alte fapte penale. În loc să comită tâlhării sau furturi, ei au trecut la criminalitatea informatică, respectiv la skimming, ceea ce înseamncă clonarea cardurilor şi phising, prin care clienţilor băncilor li se solicită prin intermediul emailului codul PIN al cardului sau alte informaţii personale şi prin care infractorii obţin astfel câştiguri mari într-un timp scurt.

Paula Safta, Antena3.ro


×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close