Antena 3 CNN Actualitate Poliția le cere șoferilor care iau medicamente să verifice dacă acestea produc efecte psihoactive și pot fi depistați pozitiv la testul anti-drog

Poliția le cere șoferilor care iau medicamente să verifice dacă acestea produc efecte psihoactive și pot fi depistați pozitiv la testul anti-drog

masina politie politia rutiera facebook
IGPR face recomandări după modificările aduse Codului Rutier. Foto: Facebook/Politia Rutiera
03 Iul 2024   •   18:59

Un procent de 15 - 20% din totalul mostrelor biologice prelevate conducătorilor auto depistaţi pozitiv la testele efectuate cu aparatele Drugtest, la nivel naţional, în perioada 2021 - 2023, au fost infirmate în urma prelevării probelor biologice, potrivit informaţiilor furnizate de structurile rutiere teritoriale, a informat miercuri Inspectoratul General al Poliţiei Române, citat de Agerpres. Poliția le recomandă șoferilor ca, înainte să se urce la volan, în cazul în care consumă medicamente, să verifice dacă a efecte psihoactive care pot fi depistate la test anti-drog. 

"Este necesar a se preciza faptul că majoritatea conducătorilor auto cunosc efectul alcoolului şi al drogurilor, însă o categorie aparte de substanţe ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele. Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziţia acestora pot exista anumiţi compuşi ce determină apariţia de efecte psihoactive şi care pot fi depistaţi cu ajutorul aparatelor drugtest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri", a precizat IGPR.

Prin OUG nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive.

"În concret, în cazul conducătorilor de autovehicule care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de alcool ori de substanţe psihoactive, aceştia sunt conduşi la cea mai apropiată unitate medicală pentru a li se recolta mostre biologice", arată sursa citată.

În lipsa unor indicii cu privire la prezenţa în organismul acestora a substanţelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator.

Poliţia precizează că, în această situaţie, nu este vorba despre săvârşirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală.

"Această măsură a retragerii permisului de conducere este justificată în contextul necesităţii de a ocroti viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public", subliniază IGPR

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Pe unde merge Klaus Iohannis la Sibiu când este Valea Oltului închisă
x close