De la 1 ianuarie 2009, poliţele auto obligatorii RCA vor putea fi emise în sistem electronic, iar companiile autorizate pentru eliberarea lor vor putea aplica un discount de cel mult 25% din prima standard de asigurare, a anunţat, vineri, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), citată de Mediafax.
În această săptămână, Consiliul CSA a decis modificarea normelor privind poliţele de răspundere civilă auto (RCA) obligatorii, după întâlnirile repetate cu reprezentanţii societăţilor de asigurare şi "având în vedere contextul economic actual".
Dacă începând cu anul 2009, poliţele RCA pot fi emise şi în sistem electronic, de la 1 ianuarie 2010, contractele de asigurare aferente acestor poliţe vor fi emise numai în acest sistem.
De asemenea, Consiliul CSA a decis ca din 1 ianuarie 2010 să fie introdus sistemului bonus-malus în tarifarea asigurărilor RCA. Sistemul bonus-malus înseamnă că prima de asigurare poate fi redusă (bonus) dacă în anul anterior clientul nu a avut daune, sau poate fi marită (malus).
Dacă asiguratorii şi intermediarii nu nerespectă dispoziţiile din normele referitoare la modul de stabilire a tarifelor RCA, aplicarea reducerilor, comisionul maxim de contractare a asigurărilor, precum şi notificarea tarifelor şi a limitelor de despăgubire, consiliul CSA a hotărât introducerea sancţiunii exprese de retragere a autorizaţiei de practicare a RCA pentru asigurători.
"Măsurile luate vor conduce la diminuarea semnificativă a erorilor de completare a poliţelor RCA şi implicit la creşterea acurateţei bazei de date CEDAM, la o mai mare disciplină în activitatea de subscriere a riscurilor de RCA, precum şi la diminuarea costurilor de achiziţie a asigurătorilor, cu efecte pozitive atât în ceea ce priveşte asigurătorii, cât mai ales asiguraţii", se arată într-un comunicat al CSA remis, vineri, agenţiei Mediafax.
Consiliul instituţiei a hotărât de asemenea că societăţile pot aplica tarifelor RCA un discount maxim de 25%, cu excepţia reducerilor acordate pensionarilor şi persoanelor cu deficienţe locomotorii.
Societăţile de asigurare pot acorda acum comisioane pentru contractarea asigurării RCA de maxim 15% din valoarea primelor de asigurare încasate.
De asemenea, asigurătorii vor putea modifica limitele de despăgubire şi tarifele de primă notificate CSA după minimum trei luni de la ultima modificare.
Antena3.ro