Deschiderea acestui ansamblu, în valoare de patru milioane de euro, este o premieră pentru țara noastră, fiind primul de acest fel.
Poligonul de la Iaşi asigură pregătirea personalului care execută misiuni de cercetare și evaluare pirotehnic, căutare canină, alpinism, intervenții în mediul acvatic, stingere, acordare de prim ajutor și descarcerare, salvări de la înălțimi, căutare și salvare din dărâmături, puțuri și grote.
"Astăzi, 9.02.2023, la Iași a avut loc inaugurarea Poligonului pentru pregătirea de specialitate a personalului de intervenţie în situaţii de urgenţă din România şi Republica Moldova, care include și o Platformă heliportuară și sistem de alimentare cu carburanți pentru elicoptere.
Deschiderea acestui ansamblu este o premieră pentru țara noastră, fiind primul de acest gen care asigură pregătirea la cele mai înalte standarde a personalului care execută misiuni de cercetare și evaluare CBRN, pirotehnic, căutare canină, alpinism, intervenții în mediul acvatic, stingere, acordare de prim ajutor calificat și descarcerare, salvări de la înălțimi, căutare și salvare din medii ostile vieții (dărâmături, subsoluri, tuneluri, puțuri și grote etc.), precum și a altor structuri operative, pentru creșterea capacității motrice, armonizarea lucrului în echipă și, totodată, creșterea eficienței intervenției în diferite situații de urgență.
Totodată, platforma heliportuară are în dotare sisteme de balizaj (permit aterizarea pe timp de noapte), alimentare cu energie electrică și rezervor de combustibil (tip Jet A1), care permite alimentarea elicopterelor.
Acest proiect inaugurat astăzi, în valoare de peste 4 milioane de euro este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, în cadrul proiectului SMURD 2 și reprezintă doar o parte din seriile de investiții care sunt prevăzute în cadrul acestuia.
Dintre aceste acțiuni amintim înființarea de platforme de aterizare pentru intervenții aeriene, unități de pompieri și unități de primiri urgențe în Republica Moldova.
Operaționalizarea acestui centru de formare conduce la stabilirea unei noi etape în ceea ce privește consolidarea și evoluția sistemului integrat de urgență din România.
Departamentul pentru Situații de Urgență va continua să-și îndeplinească obiectivele stabilite, ce sunt strâns legate de pregătirea continuă a personalului de intervenție și dotarea cu tehnică performantă a tuturor salvatorilor, în scopul oferirii cetățenilor servicii de urgență de calitate, adaptate nevoilor lor", este mesajul transmis joi pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Astăzi, 9.02.2023, la Iași a avut loc inaugurarea Poligonului pentru pregătirea de specialitate a personalului de...
Publicată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe Joi, 9 februarie 2023