Pe Podul Mare şi Podul de Nuc din parcul Cişmigiu trec, în fiecare zi, mii de oameni. De la începutul secolului trecut, când au fost proiectate de un renumit arhitect peisagist, podurile nu au mai fost consolidate niciodată până acum, iar anii şi-au pus amprenta pe structura lor de rezistenţă.
Pe toată suprafaţa Podului Mare sunt zeci de crăpături. El a fost construit în anul 1930 şi nu s-a intervenit niciodată asupra lui. "Armătura este dezvelită de beton, e ruginită şi oricând poate ceda", a declarat directorul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement, Vasile Grădişteanu.
Şi cel de-al doilea pod din parcul bucureştean arată azi ca după bombardament. În unele zone, tencuiala a căzut şi apa se scurge prin toate crăpăturile.
Chiar dacă podul de nuc este mult mai mic, are o lungime de 11 metri, iar refacerea lui va costa tot aproximativ 400.000 de euro. Atât ar costa reabilitarea fiecărui pod, potrivit unui proiect aflat pe masa consiliului general al Capitalei. Şi nu este mult, spun autorităţile.
"E o cifră acceptabilă pentru ce înseamnă parcul Cişmigiu pentru bucureşteni. Sunt monumente istorice şi trebuie refăcute anul ăsta", a spus primarul general, Sorin Oprescu.
Podurile vor fi decopertate, pilonii consolidaţi, iar arcadele refăcute. Lucrările ar trebui să dureze opt luni, timp în care podurile vor fi închise. La final, construcţiile vor arăta la fel ca acum 80 de ani, însă vor fi mult mai rezistente.