A venit toamna şi se culeg recoltele. Pentru unii culesul viei este motiv de calcul al profitului, pentru alţii însă, cei mai mulţi, înseamnă nemultumire. Şi asta pentru că statul a făcut o legislaţie prin care îi obligă pe agricultori să dea strugurii la preţ foarte mic marilor producători de vin. Nemulţumiţi, în Vrancea zeci de oameni au ieşit cu lăzile de struguri şi le-au vărsat pe drumul naţional.
Anul acesta culesul viilor a început cu vreo două săptămâni mai devreme decât de obicei. În timp ce unii profită de soarele care dă posibilitatea strugurilor să acumuleze mai mult zahăr, la 70 de kilometri de Tohani, pe drumul dintre Buzău şi Focşani, strugurii nu mai sunt admiraţi şi preţuiţi. Oamenii au aruncat kilograme de struguri pe şosea, ca să atragă atenţia asupra preţului mic cu care sunt nevoiţi să îşi vândă producţia.
Aici realitatea este alta căci oamenii nu mai culeg via MAT-ului. Vrânceni sunt ei înşişi podgoreni din tată în fiu au hectare de vie iar anul acesta nu au ce face cu strugurii. Oamenii sunt nemulumiţi că marii producători ţin preţurile jos la achiziţia de struguri. Dacă un producător dă 4.000 de lei vechi pe găleată celui chemat să îi culeagă via preţul oferit pentru achiziţa de struguri de la ţărani este de doar 3.000 de lei vechi.
În plus, oamenii trebuie să plătească accize, dacă produc mai mult de 3.000 de litri de vin, indiferent dacă îl comercializează sau nu. Podgorenii susţin că, în aceste condiţii, nu îşi pot acoperi nici măcar costurile de producţie şi nici nu se mai gândesc la un eventual profit.
Până la urmă podgorenii, care blocaseră un drum european, au fost împrăştiaţi de jandarmi.
Antena 3