Antena 3 CNN Actualitate Ploile au încetat. În urma lor au rămas pagubele

Ploile au încetat. În urma lor au rămas pagubele

6 minute de citit Publicat la 13:37 22 Mar 2007 Modificat la 13:37 22 Mar 2007
Ploile au încetat. În urma lor au rămas pagubele
Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Victor Paul Dobre, a prezentat un bilanţ al inundaţiilor din ultimele 48 de ore. În urma ploilor şi a furtunilor violente au fost afectate 38 de localităţi din 10 judeţe. Un număr de 150 de case şi 800 de hectare de teren agricol au fost inundate. Au fost afectaţi 21 de kilometri de drumuri judeţene şi 38 de poduri şi podeţe. În prezent 60 de echipe de intervenţii lucrează la restabilirea energiei electrice. În judeţele Prahova, Buzău, Braşov şi Covasna se menţine codul Portocaliu. Specialiştii se aşteaptă ca punctul maxim al viiturii din judeţul Prahova să fie atins în cursul zilei de sâmbătă. În ultimele zile au avut loc căderi masive de precipitaţii de pete 100l/mp. În lacurile de acumulare s-au stocat peste 100 de milioane de metri cubi de apă dar barajele nu mai sunt în pericol. Un fenomen neobişnuit a avut loc în cursul nopţii când în judeţele Iaşi, Botoşani şi Suceava a avut loc o poluare cu pulberi în suspensie, fără pericol de radioactivitate.

VRANCEA ? Peste 1000 de persoane sunt izolate Peste 1.000 de vrânceani au rămas complet izolaţi după ce pârâurile umflate de ploile din ultimile zile au distrus podurile şi podeţele care făceau legătura dintre zece sate şi centrul comunelor. Conform dispecerului de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, în satul Vulcăneasa, din comuna Mera, sunt izolate 350 de persoane, iar în Vulcani şi Ghebari (Paltin) sunt izolate 150 persoane. De asemenea, în satele Ursoaia, Scoruş, Milcovelul şi Botul Calului, alte 680 de persoane sunt izolate, iar în satul Groapa Tufei, din Gura Caliţei, ploile au izolat 22 de persoane.

ORŞOVA ? 1000 de tone de deşeuri aduse de râul Cerna Peste 1000 de tone de deşeuri aduse de viitură la podul de la intrarea în Orşova. Deşeurile au rupt şi barajul improvizat, amenajat tocmai pentru a opri pătrunderea resturilor in Golful Cerna. Precipitaţiile căzute în ultimele 48 de ore au creat un blocaj pe râul Cerna, astfel că la podul din apropierea Golfului Cerna s-au antrenat peste 1000 de tone de resturi menajere şi vegetale, sticle si pet-uri. Cotele râului Cerna la Topleţ au atins 390 de centimetri, cu 10 centimetri peste cota de pericol, astfel că apele au antrenat toate resturile de pe versanţi în apropierea gurii de vărsare a râului în Dunăre.

BRAŞOV ? 5 poduri rupte şi 60 de hectare acoperite de ape
5 poduri rupte şi peste 60 de hectare acoperite de ape este bilanţul inundaţiilor din localitatea Vama Buzăului din judeţul Braşov. 22 de familii au rămas izolate până sâmbătă dimineaţă, când autorităţile au reuşit să ajungă până la ele cu provizii şi apă potabilă. Alte 10 familii au rămas fără energie electrică iar echipele de intervenţie lucrează în acest moment la remedierea situaţiei.

PRAHOVA - Cartier din Sinaia inundat
Mai multe zone din judeţul Prahova au fost afectate în urma ploilor care au căzut în ultimele 24 de ore în zonă. În staţiunea Sinaia, cartierul Cumpătu a rămas izolat de restul oraşului, după ce nivelul apei a depăşit podul care face legătura între acest cartier şi restul localităţii. Tot în Sinaia, alimentarea cu apă a fost întreruptă în tot oraşul, din cauza turbulenţelor mari de la staţia de pompare. Autorităţile vor încerca, pe perioada acestui sfârşit de săptămână, să asigure alimentarea cu apă pentru hoteluri. La Azuga, zeci de case au fost inundate. Probleme sunt şi la Buşteni.
Localitatea Valea Doftanei a fost, de asemenea, afectată de ploi, 40 de gospodării din această comună fiind inundate.
La Breaza, strada Colinei din cartierul Podul Vadului, a fost distrusă de aluviuni. Autorităţile din Breaza se aşteaptă ca inundaţiile să provoace şi alte probleme în oraş.

HARGHITA - Vijelie în Gheorgheni
O furtună puternică face ravagii în Gheorgheni, judeţul Harghita. Arborii smulşi din rădăcini s-au prăvălit peste case şi peste drumuri, blocând circulaţia, iar vântul, extrem de puternic, a smuls ţigle şi chiar acoperişuri întregi, precum şi gardurile împrejmuitoare pe lungimi de zeci de metri. Copacii căzuţi au blocat şi DN 12 C, la ieşirea din Gheorgheni către Lacu Roşu. Locuitorii s-au adăpostit pe unde au putut, iar pe străzile oraşului nu se mai văd decât angajaţii primăriei şi poliţiştii, care avertizează populaţia şi întorc din drum şoferii aflaţi în tranzit. Pagubele create de furtună nu pot fi estimate până când vântul nu va scădea în intensitate.

COVASNA - Inundaţii în comuna Sita Buzăului
Peste 60 de case din comuna Sita Buzăului sunt izolate ca urmare a revărsării Râului Buzău, iar mai multe gospodării din satul Bobocea au fost inundate. Apele au intrat în trei şcoli din zonă, iar cursurile au fost întrerupte.

DÂMBOVIŢA ? 14 localităţi fără curent
În judeţul Dâmboviţa 14 localităţi sunt parţial nealimentate cu energie electrică din cauza ploilor abundente. Localităţile afectate sunt Moroieni, zona turistică Padina, Corbii Mari, Măneşti, Malu cu Flori, Sperieţeni, Aninoasa, Dragomireşti, Cornăţelu, Titu, Teţcoiu, Dărmăneşti, Băleni, Comişani şi Bucşani. În Dâmboviţa, plouă abundent încă de joi seară, cu aproximativ 37 de l/mp, iar debitele râurilor sunt în creştere. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Andreea Ionescu, a declarat că, în momentul de faţă, debitele râurilor nu au trecut de cota de avertizare.

CONSTANŢA - Porturile sunt închise
Furtuna puternică abătută vineri dimineaţă pe litoralul românesc a impus sistarea tuturor operaţiunilor şi navigaţiei în porturile de la Marea Neagră, transmite Rompres. Directorul general al Căpităniei Zonale Constanţa, Alexandru Mezei, a declarat pentru Rompres că din cauza vântului puternic, care suflă cu viteza de peste 80 km pe oră, din sector sud-estic şi a valurilor înalte de peste 6 metri, la ţărm, autorităţile au dispus, începând cu ora 13,00, suspendarea tuturor manevrelor, a operaţiunilor de încărcare-descărcare la cheu şi ieşirea sau intrarea navelor în porturile maritime Midia, Constanţa Nord şi Sud şi Mangalia, precum şi tranzitul pe canalele Sulina şi Midia Năvodari.

MUREŞ ? Vânt puternic şi ploi torenţiale
La Târgu Mureş, vântul puternic a rupt un brad de aproape 20 de metri, care a căzut peste un stâlp de iluminat. În oraş plouă neîntrerupt de noaptea trecută şi nici furtuna nu a încetat. De asemenea, la Sovata, un acoperiş a fost luat pe sus de rafalele de vânt şi distrus în totalitate. Din fericire nu au fost victime. Mai multe drumuri din judeţul Mureş au fost parţial blocate, după ce copacii au fost doborâţi la pământ. Autorităţile au reuşit să degajeze carosabilul, pentru ca traficul să se desfăşoare normal.

BISTRIŢA - Alunecări de teren
În Bistriţa se resimt şi acum efectele inundaţiilor de anul trecut. Un deal o ia la vale şi 200 de oameni din localitatea Suplai sunt în pericol de a rămâne pe drumuri. Satul Suplai este vecin cu Târlişua, localitatea distrusă de viitura din iunie anul trecut. Cantitatea imensă de apă căzută atunci a afectat şi dealul, care în fiecare zi o ia câte puţin la vale.

DN 1 acoperit cu crengi şi moloz
Şi Drumul Naţional 1 a fost afectat de ploile căzute în ultimele ore. Şeful Secţiei Drumuri Naţionale Ploieşti, Valerian Manta, a afirmat că pe tronsonul Posada - Sinaia - Buşteni - Azuga torentele au adus de pe versanţi rădăcini, crengi, moloz şi chiar gunoaie lăsate de turişti pe munte, iar utilajele de la Drumuri Naţionale au acţionat în zonă pentru eliberarea drumului, astfel încât traficul rutier să nu fie afectat.

DN 10 - Circulaţie îngreunată
Circulaţia este îngreunată pe DN 10, între Buzău şi Braşov, în dreptul localităţii buzoiene Siriu, din cauza bolovanilor desprinşi de pe versanţi, care alunecă pe carosabil. Specialiştii de la Drumuri Naţionale monitorizează zona şi încearcă să elibereze drumul, dar iau în calcul şi oprirea traficului dacă bolovanii vor continua să cadă. Situaţia critică este acum pe Bâsca Mică, unul dintre afluenţii Buzăului, din partea de nord a judeţului, unde cota de atenţie a fost depăşită cu şase centimetri. Patru localităţi din judeţ nu au curent electric, după ce ploile au afectat mai multe posturi de transformare.



Antena3.ro & Rompres

×
x close