Vijeliile, ploile torenţiale şi inundaţiile care au măturat 35 de judeţe din ţară au lăsat în urmă un bilanţ sumbru. 2 morţi, sute de case izolate, case inundate, drumuri distruse şi multe hectare de culturi compromise. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii au căzut în numai câteva ore în localităţile Runcu - 104 litri pe metru pătrat şi 63 de litri la Teaca, în Bistriţa Năsăud.
La Suceava, un om a murit din cauza ploilor, 1.400 de persoane au rămas izolate, iar mai multe drumuri judeţene au fost blocate. În Maramureş, grindina a fost scoasă cu ajutorul utilajelor de deszăpezire. În Braşov, mai multe localităţi au fost grav afectate de inundaţii şi de viituri puternice, iar echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru a evacua mai multe familii din case.
O furtună puternică, însoţită de grindină şi fulgere, a ucis un om în judeţul Gorj.
Braşov ? 100 de gospodării din comuna Lisa au fost inundate:
Aproximativ 100 de case sunt inundate în localitatea Lisa, din judeţul Braşov, în urma ruperii podului din centrul comunei. Pompierii şi jandarmii au evacuat 20 de familii de turişti. Turiştii prinşi de viitură au fost evacuaţi de autorităţile locale şi transportaţi la un hotel din zonă. Toţi au tras o sperietură zdravănă şi spun că nu vor uita prea curând clipele prin care au trecut.
Poliţiştii îi avertizaseră încă de sâmbătă pe turişti despre înrăutăţirea vremii şi îi rugaseră să-şi parcheze maşinile în zone special amenajate. Se pare că nimeni nu a înţeles acest lucru, de vreme ce nu mai puţin de 12 autoturisme au rămas împotmolite în noroi.
O furtună puternică, însoţită de grindină şi fulgere, a ucis un om în judeţul Gorj. Bărbatul a fost surprins de furtună pe câmp. A murit pe loc, după ce a fost lovit de un fulger.
Suceava ? Un om a murit, după ce terasamentul s-a surpat şi a căzut cu maşina într-un pârâu
Ploile torenţiale din ultimele 24 de ore au afectat mai multe localităţi şi drumuri din judeţul Suceava. Peste 450 de case sunt izolate, iar câteva zeci de gospodării au fost inundate. Un om a murit în judeţul Suceava, după ce terasamentul s-a surpat şi a căzut cu maşina într-un pârâu. Bărbatul intrase cu autoturismul pe un drum afectat de ploi.
Peste 450 de case din satele Argel şi Dămăcuşa au rămas izolate
Comuna Moldoviţa este cea mai afectată localitate din judeţul Suceava. Un pod aflat în construcţie peste pârâul Lunguleţ a fost luat de viitură şi, ca urmare, circulaţia a fost întreruptă pe Drumul judeţean 176 A, la kilometrul 8, între localităţile Vatra Moldoviţei şi Brodina de Sus. Satele Argel şi Dămăcuşa au rămas izolate. În total, sunt peste 450 de case şi aproximativ 1.400 de locuitori. Alte 25 de gospodării şi 40 de hectare de fâneaţă au fost inundate.
Toate drumurile forestiere de pe valea satelor Argel şi Dămăcuşa au fost afectate de aluviuni, alunecări de teren şi trunchiuri de copaci aduse de şuvoaie.
ŞI în localitatea Vatra Moldoviţei, 20 de gospodării sunt izolate. De asemenea, mai multe pârâuri au ieşit din matcă şi s-au revărsat peste Drumul Judeţean 176 A. Pe o distanţă de 3 kilometri, carosabilul a fost acoperit cu aluviuni şi şanţuri săpate de apă. Şi drumul comunal 86 Moldova Suliţa-Lucina a fost rupt de pârâul Lucava. Au rămas izolate 10 case şi herghelia Lucina. O situaţie similară a fost şi în comuna Cacica. Podeţul peste râul Soloneţ, situat în centrul acestei localităţi, a fost distrus. Pompierii, poliţiştii, jandarmi, şi angajaţi ai serviciilor pentru situaţii de urgenţă lucrează pentru a remedia efectele viiturilor şi pentru a salva bunurile acestora.
Transilvania a fost şi ea duminică lovită de ploi abundente şi furtuni. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în judeţele Maramureş şi Cluj.
În judeţul
Maramureş, furtuna a distrus 25 de case şi 50 de gospodării de pe o rază de un kilometru. Grindina a adus bucăţi de gheaţă mari cât un ou de găină. Localnicii spun că nu au văzut niciodată aşa ceva şi că nu s-au aşteptat la asemenea pagube create de grindină.
Grindina a distrus acoperişurile din ţiglă ale caselor şi culturile din grădinile oamenilor. Stratul de gheaţă măsura, în unele locuri, chiar 15 centimetri şi s-a topit abia după câteva ore. În urmă cu o săptămână, localitatea Şieu a mai fost afectată de o furtună puternică, peste 20 de gospodării fiind inundate atunci.
În municipiul
Bistriţa, o ploaie torenţială cara a durat două ore a paralizat circulaţia pe majoritatea străzilor. Sistemul de canalizare, vechi de peste 50 de ani, nu a mai putut capta întreaga cantitate de apă căzută duminică dimineaţă. Angajaţii Regiei de Apă Bistriţa au ridicat neputincioşi din umeri, dând vina pe cantitatea mare de apă căzut într-un timp foarte scurt. Furtuna a afectat şi reţeaua de distribuţie a energiei electrice, astfel că mii de bistriţeni au rămas fără curent.
Şi la
Târgu Mureş, duminică dimineaţă străzile s-au umplut de apă, iar canalele de colectare nu au mai facut faţă. În localitatea Breaza din Mureş, un copac a căzut pe şosea şi a blocat calea de acces mai bine de o jumătate de oră. Drumul a fost degajat de pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
La
Sibiu, ploaia torenţială care a început la prânz a inundat mai multe curţi şi pivniţe dintr-un cartier al oraşului. Oamenii au fost nevoiţi să scoată apa cu găleţile din subsoluri. Şi în Cisnădie, circulaţia a fost dată peste cap de apa care a inundat centrul oraşului.
PLOi ÎN TOATĂ ŢARA:
Antena 3