În noaptea de 12 spre 13 august se produce maximul curentului de meteori Perseide. Mai exact, se vor vedea mai multe stele căzătoare decât de obicei.
Mirel Bîrlan, directorul Observatorului Astronomic, a explicat joi, în exclusivitate la Antena 3, ce sunt aceste Perseide și în ce zone vor putea fi observate.
Într-adevăr, în seara aceasta vom avea parte de un spectacol astral. Va fi maximul de meteori care sunt asociați curetului meteoric al Perseidelor. Vom avea deci un specacol de lumini, aceste dâre luminoase. Meteorii provin de fapt de la o cometă și Pământul trece în această perioadă mai lungă, dar acum este maximul de activitate. Trece prin zona în care cometa și-a făcut orbita în jurul Soarelui.
Anul acesta este particular, deoarece Luna este foarte aproape de Luna Nouă, deci cerul, în principiu, nu va fi poluat de lumina Lunii. Și, pentru a vedea curentul meteoric al Perseidelor vă recomand că să mergeți, eventual în afara orașului, sau într-un loc mai întunecat, unde poluarea luminoasă este moderată și în același timp, să așteptați ora 01:00, ora 02:00, după miezul nopții'', a spus Mirel Bîrlan, directorul Observatorului Astronomic.
Reprezentanţii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului București au o serie de recomandări pentru iubitorii fenomenelor astonomice.
"Pentru a le vedea trebuie să ieșiți în afara orașelor și să priviți cerul cu ochiul liber, după miezul nopții, până dimineață.
Priviți minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză și reluați observațiile. Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în Pământ sau la telefon.
În mod normal se pot vedea 50-60 de stele căzătoare pe oră, dar nu vă supărați dacă sunt mai puține (sau mai multe), au transmis aceştia, pe pagina de Facebook.
"Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale, însa în mod normal se vede cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut", potrivit specialiştilor Observatorului Astronomic.