În 2006, Munaf, care fusese condamnat la moarte prin spânzurare în Irak pentru implicarea sa în răpirea celor trei jurnalişti români, a formulat o reclamaţie împotriva României. El acuza statul român că nu s-a implicat în procesul său şi că ar fi ştiut consecinţele plecării sale în Irak.
Comitetul pentru Drepturile Omului a stabilit că ? informaţiile, privite în totalitatea lor , nu dovedesc sau sugerează că România ar fi putut să ştie că împotriva acestuia vor fi iniţiate proceduri judiciare penale în Irak?.
Mai mult, comitetul nu a putut stabili că statul l-a expus pe Munaf unui risc real de a deveni ?victima unei încălcări a dispoziţiilor invocate de reclamant?.
Mohammad Munaf este acuzat că a participat la răpirea celor trei jurnalişti români în Irak. Un tribunal irakian l-a condamnat deja pe Munaf la moarte în 2006, dar Curtea irakiană de Casaţie a anulat sentinţa. Cazul urmează să se rejudece.
În martie 2005, Munaf le-a fost ghid în Irak jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian. Apoi a fost ostatic, alături de ei, timp de 55 de zile. După eliberare a fost arestat de armata americană, fiind acuzat de complicitate la răpirea jurnaliştilor.
Antena3.ro