Astăzi este termenul până la care toți miniștrii trebuiau să îi trimită premierului Nicolae Ciucă un plan prin care se pot reduce cheltuielile.
Premierul a trimis o circulară în care le-a cerut miniștrilor să identifice măsurile corecte prin care să reducă cu 6% cheltuielile, fără să afecteze investițiile.
”Având în vedere obligația Guvernului de a conduce politica fiscal bugetară în mod prudent și de a gestiona resursele și obligațiile bugetare, precum și riscurile fiscale, de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale, este necesară adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
În acest context, vă rugăm să dispuneți reevaluarea fondurilor aprobate prin legea bugetară anuală pentru instituția pe care o conduceți și să identificați măsuri ce pot fi adoptate, inclusiv prin acte normative, care să conducă la diminuarea prevederilor bugetare cu cel puțin șase la sută din totalul creditelor bugetare aprobate, fără afectarea investițiilor, indiferent de sursa de finanțare, a cheltuielilor aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Măsurile identificate vor fi transmise Guvernului până cel târziu la data de 12 aprilie 2023”, se arată în document.
La rândul lor, o parte din miniștri cabinetului Ciucă au cerut instituțiilor din subordine ca și ele să își reducă cu 6% cheltuielile și să prezinte un plan concret de măsuri.
Solicitarea premierului vine după ce Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat o gaură la buget de 20 de miliarde de lei.
Citește și: Salarii tăiate la stat sau concedieri! Anunțul ministrului Muncii, Marius Budăi
Cel care a vorbit public despre modul în care pot fi reduse cheltuielile, nu doar pentru a acoperi această gaură din buget, ci și pentru a nu pierde milioanele de lei din PNRR, a fost Marcel Boloș. El a propus reducerea salariilor bugetarilor, reducerea numărului bugetarilor, taxe și impozite mai mari și încasare mai bună la bugetul de stat.
”Sistemul acesta de sporuri, chiar dacă în momentul acesta are anumite forme, el trebuie să fie reglementat astfel încât să rămână sporurile în limita a 20 de procente din salariul de bază. Cel puțin așa rezultă din jalonul pe care îl avem în Planul Național de Redresare și Reziliență. Termenul este trimestrul al doilea al anului în curs ca să avem legea salarizării unitare a bugetarilor. Indiferent ce forme de spor avem sau inechități de natură salarială, acestea trebuie să fie eliminate, pentru că unul din principiile care vor guverna viitoarea lege a salarizării va fi aceea a echității în ceea ce privește salarizarea. La muncă egală, salariu egal.
Cele două posibilități pe care le-ați menționat fac parte și din criteriul de sustenabilitate pe care îl avem de îndeplinit în jalonul din trimestrul al doilea și pentru a așeza pe criterii de sustenabilitate această categorie de cheltuială care nu este una puțină în sistemul de cheltuieli publice, sunt variantele pe care le-ați menționat. Ori în spate avem o mai bună colectare a veniturilor, ori valorificăm potențialul de venituri fiscale pe care România îl are” a declarat ministrul Marcel Boloș în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.
Cu alte cuvinte, singurele variante pe care România le are sunt tăierea salariilor sau concedierile.
”Acestea sunt scenarii mai mult decât pragmatice, realiste, pentru că altfel nu avem cum să respectăm cerința din Planul Național de Redresare și Reziliență și să putem să facem ca această categorie de cheltuială să fie sustenabilă pe termen lung. Așa sunt și celelalte categorii de cheltuieli”, a mai explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Citeşte şi: Ministrul Finanțelor, la ora Guvernului: "Gaura la bugetul de stat nu este de 20 de miliarde!"
În afară de măsurile propuse de fiecare ministru în parte, un plan de reducere a cheltuielilor este pregătit și de Ministerul Finanțelor Publice.
Printre măsurile propuse în acest plan de austeritate amintim:
- interzicerea majorărilor salariale
- înghețarea angajărilor la stat
- eliminarea sporurilor acordate în pandemie
- reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile
- limita lunară de cheltuieli pentru ministere
- interzicerea cumulului pensie salariu la stat