Murdar sau aglomerat, este totuşi litoralul nostru şi trebuie să ne bucurăm de el, cât mai putem. În 20 de ani plajele româneşti ar putea dispărea. Eroziunea costieră afectează încet dar sigur tot litoralul, dar într-un ritm mult mai rapid la Mamaia şi Eforie Nord. Există soluţii pentru stoparea fenomenului, dar ca orice soluţie, costă - peste 300 de milioane de euro.
Mai interesaţi de soarta litoralului românesc par japonezii. Guvernul nipon a finanţat un studiu pe tema eroziunii plajelor, iar rezultatele sunt îngrijorătoare: peste 20 de ani, plaja din partea de sud a staţiunii Mamaia nu va mai exista, iar linia mării va ajunge sub balcoanele hotelurilor.
Şi la Costineşti, plaja de la epavă este tot mai îngustă, iar la Tuzla, surparea falezei ameninţă farul de pe ţărm. Specialiştii, citaţi de Evenimentul Zilei, susţin că nici plajele din sud, precum Venus, Jupiter, Neptun sau Mangalia nu stau mai bine. Singura staţiune în care vom mai putea merge la mare peste 20 de ani este Saturn. Aici nu există deocamdată semne de eroziune.
Furtunile puternice de pe mare, viiturile de pe Dunăre sau perioadele îndelungate de secetă, sunt principalele cauze ale eroziunii costiere. Însă efectul acestor fenomene naturale este amplificat de acţiunile omului. Cel mai mare rău îl fac digurile de protecţie din porturile Midia, Constanţa şi Mangalia şi cele construite la vărsarea braţului Sulina în mare.
Soluţii există, însă suma necesară pentru a opri eroziunea pe tot litoralul se ridică la 320 milioane de euro. Lucrările propuse de japonezi trebuiau să înceapă în 2007, dar până acum nu s-a întâmplat nimic, pentru că nu sunt bani. Asta în condiţiile în care România are puse la dispoziţie 134 de milioane de euro, fonduri europene destinate salvării zonelor costiere.
Antena 3