O taxă în plus, înseamnă şi preţuri mai mari, spun producătorii. Şi nici nu se vor schimba obiceiurile alimentare ale românilor. Dimpotrivă, va creşte evaziunea fiscală şi se încurajează piaţa neagră, sunt de părere patronatele. La fel s-a întâmplat şi cu taxa de viciu pe ţigări şi alcool.
?Consumul nu a scăzut. Aţi trimis consumatorul pe marginea drumului, să bea ţuică la cazan, apoi i-aţi băgat în spital?, a declarat Romulus Dascălu, preşedintele Organizaţiei Patronale din Industria Alcoolului.
Romanul mănâncă 70% la negru. Şi argumentele producătorilor din industria alimentară nu se opresc aici. Ei spun că scumpirea alimentelor îi va determina pe români să nu mai cumpere din supermarket-urile româneşti.
?Jumatate din Ardeal şi Banat îşi cumpără alimentele din Ungaria, sudul ţării din Bulgaria?, a precizat Romulus Dascălu.
Din cauza veniturilor reduse, românul mănâncă prost, pentru că el căştigă 800-1.000 de lei pe lună. Taxa pe fast food va afecta buzunarele romănilor.
Nici patronatele nici sindicatele nu vor accepta taxa, iar efectele economic şi sociale se vor face simţite. Nimic nu e bătut în cuie, au declarat reprezentanţii ministerului. După ce au văzut că producătroii se revoltă şi nimeni nu susţine proiectul, guvernanţii bat acum în retragere.
Lista cu alimentele taxate cuprinde peste 40.000 de produse şi ar putea fi gata în cel mult 2 - 3 luni, spun reprezentanţii ministerului.
Antena 3