Anticoncepţionalele "Diane 35" rămân deocamdată pe piaţa din România, au anunţat joi Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), după ce
pastilele au cauzat moartea a patru femei în Franţa.
"Medicamentul Diane 35 este autorizat în România din 2003, timp în care a fost înregistrat o sigură reacţie trombotică, recuperată. În acest interval nu a fost înregistrat niciun deces. O decizie privind acest produs ar putea fi luată după evaluarea riscului de către Comitetul european de farmacovigilenţă din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului - EMA", a explicat şeful Departamentului Politici şi Strategii al ANMDM, Anca Crupariu, potrivit
Mediafax.
Precizările ANMDM vin după ce instituţia omoloagă din Franţa,
Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM), a anunţat că "Diane 35", un tratament antiacnee produs de laboratorul german Bayer şi utilizat pe larg ca măsură de contracepţie, va fi retras de pe piaţă în această ţară, în următoarele trei luni.
Franţa a făcut această solicitare în contextul unor iniţiative recente de reducere a utilizării contraceptivelor orale combinate de generaţia a treia şi a patra de către femeile franceze, în favoarea utilizării contraceptivelor orale de generaţia a doua.
Potrivit EMA, se cunoaşte faptul că tratamentul cu contraceptive orale combinate prezintă risc foarte scăzut de apariţie a tromboembolismului venos (formarea de cheaguri de sânge în vene).
Riscul absolut de apariţie a tromboembolismului venos este, astfel, foarte mic (între 20-40 cazuri la 100.000 de femei, pe durata unui an de utilizare), riscul respectiv variind în funcţie de generaţiile de contraceptive combinate.
În România, consumul de "Diane 35" este estimat la peste 300.000 de cutii pe an.
ANSM din Franţa a anunţat, duminică, 125 de cazuri de tromboze şi patru decese "imputabile unei tromboze venoase cauzate de Diane 35" în cursul ultimilor 25 de ani.
Prescrise în prezent pentru 315.000 de femei în Franţa, pilulele "Diane 35" au primit autorizaţia de punere pe piaţa franceză în 1987 ca tratament împotriva acneei, dar utilizarea iniţială a fost deturnată, fiind administrată oral drept contraceptiv.