"Cine crede în zbor e stăpân peste zare", aşa sună unul dintre mesajele postate pe internet şi asta pentru că apropiaţii ştiau că Adrian Iovan chiar era stăpân la bordul aeronavelor, ştia exact ce decizie trebuie să ia chiar şi în momentele cele mai dificile.
Aşa se explică şi faptul că cinci dintre pasagerii avionului BN2 care urma să aterizeze la Oradea sunt acum în afara oricărui pericol.
Medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, supravieţuitor al accidentului aviatic de luni, a şi declarat într-o conferinţă de presă că toţi cei care au fost salvaţi îi datorează viaţa pilotului Adrian Iovan.
"Piloţii nu mor niciodată. Ei decolează şi nu se mai întorc", scrie un alt admirator de-al lui Adrian Iovan pe o reţea de socializare.
Prietenii îl deplâng pe Iovan şi îşi arată respectul faţă de acesta şi prin mesaje personalizate. De pildă, unul dintre amicii săi îi scrie: "Adi, bunul meu prieten, îmi pare nespus de rău că nu am reuşit să-ţi spun ieri 'Have good landing, my friend'! Adio, prietene!", în timp ce un alt prieten scrie: "Este de neimaginat că un titan al zborului şi-a găsit sfârşitul în zbor".
"Îmi pare atât de rău, Adi! Oamenii adevăraţi, asemeni ţie, fac viaţa de zi cu zi să pară mai sigură, mai frumoasă, mai bună. Acum ne-ai lăsat doar amintirea ta. Am rămas privind la cer, dar mult, mult mai săraci prin dispariţia ta. Dumnezeu să te odihnească în pace!", postează un alt admirator de-al pilotului Adrian Iovan.
Pentru mulţi dintre cei pasionaţi de zbor, Iovan a fost şi va rămâne un erou, aşa cum subliniază şi una dintre cunoştinţele sale, tot pe internet.
"Adriane, ţi-ai făcut doar datoria într-un loc unde acest lucru nu prea contează! Ca fost personal navigant ştiu că zborul pentru noi este atât de molipsitor, încât izul său periculos şi frumos îţi rămâne pe viaţă în suflet. Eşti un erou, eşti un pilot adevărat, iar noi nu putem decât să-ţi mulţumim că ai existat printre noi... atât de frumos, de decent şi special".
Femeia de 23 de ani care a murit în accidentul aviatic din Cluj, Aurelia Ion, era medic rezident în anul V la Institutul Medico-Militar din București şi efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni.
De-a lungul studiilor, tânăra s-a implicat voluntar în numeroase activităţi pe linie medicală, aşa cum subliniază ş Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat de presă.
Aurelia nu era doar un exemplu pentru cei de vârsta ei, ci şi o fată care respecta haina militară şi pe medici, în general. Tocmai de aceea a și vrut să meargă la Oradea cu echipa de doctori profesionişti de la Spitalele Fundeni şi Elias.
În amintirea ei, cunoscuţii i-au dedicat o pagină pe o reţea de socializare unde toţi cei care doresc pot lăsa mesaje.
Deşi pagina intitulată "Respect Aura Ion" a fost creată în seara zilei de marţi, deja are peste 8.000 de susţinători.
"Câtă durere trebuie să fie acum în sufletul părinţilor tai, câte nelinişti şi întrebări care probabil nu-și vor afla răspuns niciodată!? Poate că există o rânduiala divină pe care noi, pământenii, nu o înţelegem, poate că există o raţiune şi un sens al fiecărei pierderi, dar ea nu va ţine loc absenţei tale, Aura Ion, şi nici nu va alina suferinţa mamei tale, a tatălui tău, care în mod nefiresc te vor duce spre locul înhumării. Planurile tale, visele tale îşi vor găsi împlinirea în cer, printre îngeri, iar drumul tău prin viaţă, curmat atât de brusc, nu a fost în zadar", scrie un prieten al tinerei pe internet.
Aeronava, de tip BN2, a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi a aterizat forţat într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine.
La bordul avionului se află patru medici, un student şi doi membri ai echipajului de zbor, iar avionul era pilotat de Adrian Iovan.