PSD are o lungă tradiţie în a-şi mazili şefii de partid care au pierdut alegerile prezidenţiale. Iar totul a început cu Adrian Năstase care a fost primul candidat PSD la preşedinţie care nu a reuşit să ajungă la Palatul Cotoceni, dar lista este mult mai lungă.
La alegerile prezidenţiale din noiembrie 2004, Adrian Năstase a fost învins de Traian Băsescu cu o diferenţă de aproape 3% din totalul voturilor exprimate.
Aproape 2 ani mai târziu, în martie 2006, Adrian Năstase a fost măzilit din funcţia de lider al PSD în şedinţa organizată de Mircea Geoană şi grupul de la Cluj, episod cunoscut în istoria partidului ca "noaptea cuţitelor lungi".
De aceeşi soartă a avut parte şi Mircea Geoană, care a rămas fără funcţia de preşedinte al PSD în februarie 2010, la două luni după ce a pierdut alegrile prezidenţile în faţa lui Traian Băsescu la o diferenţă foarte mică de voturi. Analiştii politici susţin că soarta turului 2 al acelui scurtin a fost hotărâtă însă de ultima dezbatere dintre cei doi.
Victor Ponta a fost ales noul lider al PSD după ce a câştigat în Congres cu 856 de voturi. În noiembrie 2011, Mircea Geoană a fost exclus cu totul din PSD după atacurile la adresa foştilor lideri.
La alagerile prezidenţiale din 2014, tradiţia neagră a PSD de a pierde alegerile continuă. Victor Ponta a fost învins de Klaus Iohannis cu un scot de 45 la 55, iar un an mai târziu Ponta a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al PSD după ce DNA a deschis pe numele lui dosarul Turceni-Rovinari.
Iar acum, Viorica Dăncilă a avut aceaşi soartă. La alegerile prezidenţiale de la finalul saptamnii trecute, candidatul PSD a pierdut în faţa lui Klaus Iohannis. Acesta a fost votat de aproape 66% dintre alegători, în timp ce Viorica Dăncilă abia dacă a reuşit să convingă 34% dintre români. Este de altfel şi cel mai slab scor obţinut vreodată de un candisat social democrat la prezidenţiale.
După înfrângere, Viorica Dăncilă a demisionat de la şefia partidului la finalul şedinţei de aseară a Comitetului Executiv.