Un nou proiect de lege ar putea să-i lase pe bucureșteni fără semnal pe telefonul mobil.
Senatul României a adoptat un proiect legislativ foarte ciudat, conform căruia ”amplasarea pe proprietățile publice sau private a rețelelor de comunicații electronice care realizează procesarea și transportul semnalelor prin suport electromagnetic se va face la o distanță de minimum 500 de metri față de unitățile de învățământ, unitățile sanitare, centrele de plasament și căminele de bătrâni”, scrie playtech.ro.
Motivul pentru care deputata PNL Diana Tușa ar fi inițiat proiectul ar fi legat de protecția cetățenilor. Mai exact, în opinia deputatei, cetățenii trebuie să fie protejați prin lege de riscurile asociate cu expunerea la câmpuri electromagnetice. Aceasta sugerează că vârstnicii, pacienții din spitale și copiii sunt cei mai vulnerabili, motiv pentru care antenele nu ar putea fi plasate la o distanță mai mică de 500 de metri de anumite locuri.
Senatul a ales să aprobe acest proiect, deși Ministerul Comunicațiilor a transmis un comunicat conform căruia nu ar fi de acord cu prevederile. Din câte se pare, România respectă cerințele Uniunii Europene în ceea ce privește stațiile, iar legile actuale sunt suficiente pentru a proteja populația de potențialele pericole ale câmpurilor electromagnetice. Mai mult decât atât, România ar putea ajunge singurul stat care impune o distanță minimă la acest capitol. Din această cauză, capitala noastră riscă să nu mai poate fi acoperită în întregime cu semnal pentru dispozitivele mobile.
”Acoperirea Bucureștiului cu semnal de telefonie mobilă ar fi imposibil de realizat, capacitatea și calitatea rețelelor de telefonie mobilă ar scădea drastic, nivelul semnalului de telefonie mobilă va crește semnificativ în proximitatea stațiilor de telefonie mobilă, puterea de emisie a telefonului va crește, consecința fiind creșterea ratei de absorbție specifice”, susține Ministerul Comunicațiilor. Legea va fi discutată în continuare în Camera Deputaților, care va lua decizia finală.