Conducerea primăriei a eliberat toate avizele cerute de patronii clubului, inclusiv cel în care scria negru pe alb că vor avea loc concerte sau spectacole artistice.
Edilul aruncă vina pe Consiliul Local pentru autorizarea clubului, fără ca acesta să fi primit avizul pompierilor.
Printr-o hotărâre votată în urmă cu trei ani, consilierii au avizat simplificarea condiţiilor de acordare a autorizaţiilor de funcţionare.
Culmea este că tocmai Cristian Popescu Piedone este cel care ar fi avut iniţiativa legislativă. Iar actul normativ a fost semnat de adjunctul său de la acea vreme.
Chiar şi fără un aviz din partea pompierilor, clubul Colectiv primise autorizaţie de funcţionare de la Primaria Sectorului 4 încă de la începutul anului, din 14 ianuarie.
Chiar şi fără un aviz din partea pompierilor, clubul Colectiv primise autorizaţie de funcţionare de la Primaria Sectorului 4 încă de la începutul anului, din 14 ianuarie.
Iniţial, primarul Cristian Popescu Piedone a spus că instituţia pe care o conduce a acţionat perfect legal şi a eliberat documentul pe baza unei declaraţii pe propria răspundere a administratorilor.
După tragedia de vineri noaptea, edilul s-a răzgândit şi a aruncat vina pe consilierii locali care ar fi simplificat procedura.
Cristian Popescu Piedone n-a spuns însă că tocmai el este cel care a propus diminuarea documentaţiei pentru astfel de localuri şi nici că actul normativ a fost semnat de subalternul său, vice-primarul de la acea vreme.
Legislaţia reglementează însă foarte clar situaţiile care necesită avizarea pompierilor încă de-acum nouă ani. Astfel, potrivit legii 307 din 2006, începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi instalaţii tehnologice noi, dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinaţiei celor existente, precum şi punerea în funcţiune a acestora se fac numai după obţinerea avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu.
Obligaţia solicitării şi obţinerii avizelor revine persoanei fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, beneficiarului investiţiei.
Procurorii verifică modul în care a fost emisă autorizaţia de funcţionare. Au revenit la Primăria condusă de Cristian Popescu Piedone de unde au ridicat mai multe documente.
Cum se apără Primăria
Hotărârea nr. 42/05.07.2007 emisă de Consiliul Local al Sectorului 4 Bucureşti, modificată prin Hotărârea nr. 20/29.02.2012, stabileşte care sunt documentele în baza cărora este eliberată autorizaţia de funcţionare.
Astfel, Anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 20/29.02.2012 nu prevede obligativitatea autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor pentru emiterea autorizaţiei de funcţionare. Mai mult, Autorizaţia de funcţionare nr. 369/14.01.2015 prevede la rubrica menţiuni că "Prezenta autorizaţie este valabilă cu respectarea condiţiilor de funcţionare prevăzute de lege .
Sursa: comunicat Prim[ria Sectorului 4
Ce spune Legea
ART. 30
(1) Începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi instalaţii tehnologice noi, dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinaţiei celor existente, precum şi punerea în funcţiune a acestora se fac numai după obţinerea avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu.
(2) Obligaţia solicitării şi obţinerii avizelor revine persoanei fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, beneficiarului investiţiei.
Sursa: Monitorul oficial