Antena 3 CNN Actualitate DNA a stabilit cauțiunea pentru Piedone: 1,5 milioane lei. Fostul primar are termen cinci zile

DNA a stabilit cauțiunea pentru Piedone: 1,5 milioane lei. Fostul primar are termen cinci zile

3 minute de citit Publicat la 13:16 18 Dec 2015 Modificat la 13:16 18 Dec 2015
piedone.jpg
Foto: Agerpres
UPDATE 13.16 - Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au stabilit, vineri, o cauțiune de 1,5 milioane de lei pentru fostul primar Cristian Popescu Piedone, în dosarul Colectiv.
 
Fostul edil de la sectorul 4 trebuie să plătească această sumă în termen de cinci zile. În caz contrar, DNA poate veni cu măsuri mai drastice.
 
DNA a anunțat că s-a pus sechestru pe bunurile lui Piedone și ale altor trei funcționari din Primăria sectorului 4.

__________________________

Știrea inițială 09.53

Fostul edil al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a mers, vineri dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru a fi audiat în dosarul tragediei din Colectiv.

La intrare în sediul DNA, el nu a dorit să facă declarații.
 
În urmă cu două zile, s-au extins cercetările în cazul lui Piedone, pentru abuz în serviciu. Mai exact, Cristian Popescu-Piedone este acuzat de procurorii DNA că a mai autorizat o firmă cu încălcarea legilor privind apărarea împotriva incendiilor, anchetatorii dispunând extinderea urmăririi penale în cazul său.
 
În acelaşi caz anchetatorii au extins cercetările şi faţă de Aurelia Iofciu, şef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi de Ramona Sandra Moţoc, funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu, la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la fals intelectual.
 
Potrivit ordonanţei procurorilor, în perioada 12 noiembrie 2014- 30 ianuarie 2015, în calitate de primar al sectorului 4 Bucureşti, Cristian Popescu Piedone "şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 şi Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis un acord şi o autorizaţie de funcţionare necesare desfăşurării activităţii de către o societate comercială (alta decât SC Colectiv Club SRL)".
 
"Pentru a autoriza funcţionarea acestei societăţi comerciale, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis documentele administrative (acordul şi autorizaţia de funcţionare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerinţelor legale necesare avizării", se arată în documentul anchetatorilor.
 
Potrivit sursei citate, Aurelia Iofciu , în calitate de şefă a Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 şi Sandra-Ramona Moţoc, angajată a aceluiaşi serviciu, l-ar fi sprijinit pe fostul primar al sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menţionată le-a avizat.
 
Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, s-a prezentat miercuri la DNA, unde a fost chemat pentru a i se aduce la cunoştinţă extinderea urmăririi penale pe numele său pentru noile fapte. De asemenea, anchetatorii le-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile şi Aureliei Iofciu şi Sandrei Moţoc.
 
Procurorii anticorupţie au deschis un dosar de abuz în serviciu după incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 62 de persoane.
 
În acest dosar, procurorii DNA i-au pus sub urmărire pe fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone şi pe Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea, angajate ale primăriei, pentru emiterea autorizaţiei pentru local fără avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) privind securitatea la incendiu.
 
Potrivit anchetatorilor, Cristian Popescu Piedone a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, în 14 ianuarie 2015, necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, iar cele două angajate l-au sprijinit în emiterea celor două documente.
 
Piedone şi cele două angajate au fost arestaţi în 7 noiembrie, de Tribunalul Bucureşti, şi puşi în libertate în 11 noiembrie, de Curtea de Apel. Tot pentru abuz în serviciu au fost puşi sub acuzare de DNA şi ofiţeii ISU Bucureşti Antonina Radu şi Petrică George Matei.
 
Procurorii militari din DNA arată că aceştia, deşi au făcut mai multe deplasări la Colectiv, nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti, ca funcţionând fără aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.
 
Potrivit rechizitoriului, cei doi angajaţi ai ISU s-ar fi oferit să-i ajute pe patronii clubului cu întocmirea dosarului pentru obţinerea avizului PSI.
 
Pe 10 noiembrie, Tribunalul Militar a decis arestarea lui George Matei şi plasarea în arest la domiciliu a Antoninei Radu, instanţa motivând în cazul acesteia că are în îngrijire o fiică de opt ani şi un frate de 42 de ani fără niciun venit, cu handicap psihiatric accentuat. Pe 14 noiembrie a fost însă arestată şi Antonina Radu, prin decizia definitivă a Curţii Militare de Apel.
 

×
x close