Întrebat ce soluții au românii sau ce se va întâmpla cu masa de Crăciun, dacă vom fi nevoiți să renunțam la anumite produse, Petre Daea, fost ministru al Agriculturii a precizat:
„Şi da şi nu. Vor renunța acolo unde nu vor face faţă produselor care s-au scumpit foarte mult şi care din tehnologie sunt procesate, unde se întâlnesc cu un consum ridicat de energie şi gaze care s-a scumpit. Iată că şi preţul final s-a ridicat la raft ceea îi va face pe consumatori să se îndepărteze de aceste produse, ceea ce nu este bine pentru industria alimentară.
Specialişti: Masa de Crăciun va fi mai scumpă cu 30%
Şi nu pentru că, consumatorul ia produsul de la producător şi îl prelucrează acasă ca să facă faţă cumpărăturilor. Este mai greu, mai dificil dar este o situaţie care va impune un asemenea comportament pe piaţă, dat fiind faptul că scumpirile de la gaze şi energie au luat-o razna", a spus Petre Daia, care a dat apoi exemplul unui brutar căruia furnizorii de gaze i-au dat un preț de 5 ori mai mare.
„Am fost la o brutărie un brutarul avea contrat de 6.000 de lei pe lună la gaze, iar acum era "bucuros" că a reuşit să încheie un nou contract de 30.000 de lei pe lună. Alți colegi de-ai săi erau într-o situaţie delicată când au găsit furnizori care le-au oferit un preț de 8 mai mare", a explicat Petru Daea, fost ministru al Agriculturii la Antena 3.
Ce alimente s-au scumpit în ultima lună - monitorizare Antena 3
Sunt noi scumpiri uriaşe ale alimentelor de bază. O echipă Antena 3 a monitorizat timp de o lună preţurile din mai multe hipermarketuri şi a constatat majorări excesive la mai multe produse. Reporterul Antena 3, Valentina Vasile a strâns toate cifrele.
Preţurile produselor alimentare se scumpesc de la o lună la alta. O echipă Antena 3 a monitorizat preţurile produselor din supermarketuri. Produsele care s-au scumpit sunt următoarele:
1 l de ulei s-a scumpit cu 1.3 lei
1 kg de ardei gras s-a scumpit cu 5,5 lei.
Preţul unui kilogram de banane s-a majorat cu 1,5 lei.
1 kg de mălai s-a scumpit cu 60 de bani, 1kg de zahăr cu 30 de bani, iar 1 kg de orez cu 80 de bani. Untul s-a scumpit şi el cu 40 de bani.
Cât costa acum coșul de cumpărături al românilor? Ultimul raport al INS arată scumpiri şi la alte alimente.
Potrivit INS printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult se numără.
- ulei alimentar: +23.84%
- cartofi 12,61%
- brânza de oaie: 6.88%
- margarina: 6,71%
- peste proaspăt 5.9%
- pâine +5,52%