Antena 3 CNN Actualitate Peter Szijjarto, la Bucureşti: „Ungaria va face tot posibilul ca România să adere la Spaţiul Schengen în acest an”

Peter Szijjarto, la Bucureşti: „Ungaria va face tot posibilul ca România să adere la Spaţiul Schengen în acest an”

Peter Szijjarto la bucuresti
Peter Szijjarto a precizat că în primul rând este în interesul naţional al Ungariei ca România să adere la Spaţiul Schengen. FOTO: Facebook/ Peter Szijjarto
de Bianca Chirilă    |    03 Sep 2024   •   22:44

Guvernul ungar va face tot posibilul pentru ca România să poată adera la Spaţiul Schengen, fără controale la frontierele interne, până la sfârşitul acestui an, în timpul preşedinţiei ungare a Consiliului UE, a declarat marţi, la Bucureşti, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Peter Szijjarto, relatează MTI.

În urma discuţiilor avute cu ministrul român de Interne, ministrul ungar a precizat că în primul rând este în interesul naţional al Ungariei ca România să adere la Spaţiul Schengen, întrucât eliminarea controalelor la frontierele rutiere ar elimina cozile lungi de la punctele de trecere şi, în plus, s-ar pune la dispoziţie pentru trafic rutier zece legături care în prezent sunt accesibile doar sâmbăta.

El a subliniat că acest lucru ar facilita şi legăturile între comunităţile maghiare de cele două părţi ale frontierei. De asemenea, el a arătat că România este una dintre principalele pieţe de export ale Ungariei, astfel încât aderarea la Schengen ar fi extrem de benefică pentru companiile ungare.

„Aşadar, noi nu avem decât de câştigat de pe urma aderării României la Schengen, prin urmare vom face tot posibilul pentru ca România să poată adera la această zonă în timpul preşedinţiei ungare a UE. Sperăm foarte mult că nici ţările vest-europene nu vor fi ipocrite şi că toţi cei care au spus până acum că vor susţine această aderare, o vor şi face, sperăm sincer că cei care au pus veto ultima dată aderării României la Schengen, de data aceasta nu vor mai împiedica crearea unui consens european, a unei poziţii europene comune”, a declarat Peter Szijjarto, referindu-se, fără a o numi, la Austria.

„Fluxurile de migraţie ilegală vor continua să se intensifice la frontiera de sud-est a Europei”

Peter Szijjarto a menţionat semnarea unui acord bilateral privind cooperarea transfrontalieră în domeniul urmăririi penale, care „va contribui la protejarea Ungariei şi a ungurilor”.

El a subliniat că ambele ţări se află pe o rută care a fost folosită anterior cu predilecţie de către imigranţii ilegali şi de reţelele de crimă organizată.

„Ar face acelaşi lucru şi acum, dacă România şi Ungaria nu ar avea o atitudine atât de fermă faţă de migranţi, faţă de traficul de persoane şi crima organizată”, a spus ministrul maghiar.

El a subliniat că părţile au convenit să intensifice şi mai mult această cooperare pentru menţinerea securităţii.

„Este clar că factorii care cauzează migraţia ilegală nu se atenuează, devin din ce în ce mai acuţi, iar fluxurile de migraţie ilegală vor continua să se intensifice aici, la frontiera de sud-est a Europei”, a avertizat el, în condiţiile în care migraţia rămâne una din temele favorite ale Budapestei în disputele pe care le are cu Bruxelles-ul.

Ministrul Szijjarto a subliniat că Ungaria şi România se află într-o poziţie cheie pentru a se proteja şi pentru a proteja Europa de migranţii ilegali, potrivit comunicatului transmis de MAE de la Budapesta.

„Bineînţeles, noi ne vom proteja de migranţii ilegali, chiar dacă Bruxelles-ul ne va pedepsi pentru aceasta, deoarece pentru noi siguranţa poporului ungar este pe primul loc”, a spus Szijjarto la Bucureşti.

În iunie, Budapesta a fost sancţionată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a operat modificări în politica sa în privinţa migraţiei.

×
Subiecte în articol: Ungaria Peter Szijjarto spatiul Schengen UE
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close