La Păstrăvăria de la Moara Domnească, ce aparţine Direcţiei Silvice Prahova, se fac comenzi pe bandă rulantă. Peştele este cumpărat direct din bazine sau livrat în magazine. În acest fel, clienţii au siguranţa că păstrăvul este proaspăt şi achiziţionat la un preţ mai mic.
”Nu am venit neapărat să cumpăr pește, pentru că prețurile sunt wow”, spune un client.
”E prima dată când vin și nu prea am cumpărat. Oricum toată piața e foarte scumpă”, spune alt client.
La Păstrăvăria Moara Domnească, administrată de Direcția Silvică Prahova, cea mai mare de șes din ţară, înființată în 1978, păstrăvul curcubeu este de cea mai buna calitate. Cum se apropie Floriile, în aceste zile este activitate intensa în păstrăvărie. Se sortează peștii și se pregătesc pentru vânzare.
”Diferența între păstrăvul nostru și cel din comerț vorbim de cel la Fară, unde păstrăvul românesc este netă.
La noi bazinele au undeva la 80-100 m³ de apă, ceea ce face ca-n timp de 24 de ore, apa să se schimbe de patru ori, deci este exact cam în apa de munte. În schimb, păstrăvul din afară, din Turcia sau din Bulgaria este crescut în sistem recirculant, ceea ce face să aibă gustul de mâl”, spune Bogdan Lente, şef păstrăvărie.
La păstrăvăria de la Moara Domnească sunt amenajate 12 bazine și numai. Pentru Florii au fost pregătite 3 tone de păstrăv, cu exemplare cu greutatea cuprinsă între 250 și 350 de grame.
Programul este unul accesibil publicului. De Florii, este deschis până la ora 12:00.
”Eu vin destul de des la păstrăvărie, pentru că îmi place să mănânc un pește proaspăt și nu trebuie să merg la piață să mă uit în ochii peștelui să văd că are ochiul limpede”, spune un client.
Tradiția spune că peştele consumat în ziua de Florii are puteri tămăduitoare şi cine mănâncă se va lecui de orice boală.