Până acum, prezentă doar în farfuriile românilor care își petrec vacanțele în străinătate, o anumită specie gustoasă de pește ar putea deveni o prezență comună și pe litoralul românesc.
Specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța au inițiat un proiect ambițios pentru aclimatizarea bibanului de mare în apele Mării Negre.
Victor Niță, cercetător științific, a declarat că a fost deja adus un lot de 200 de exemplare din Italia, din Marea Adriatică. "Urmează să efectuăm transferul acestora în apa de Marea Neagră și să urmărim adaptabilitatea, stresul dacă există și ritmul de creștere", a explicat el.
Peștii sunt în prezent depozitați într-un vas cu apă sărată și vor fi monitorizați atent pentru a se stabili dacă reușesc să se adapteze la noile condiții.
Magda Nenciu, un alt cercetător științific implicat în proiect, a menționat că un alt pește, dorada, a demonstrat o capacitate bună de adaptare.
"Dorada a împlinit un an de când se află la noi în laborator. Au venit la o dimensiune de 5-7 grame și în decurs de un an au ajuns să depășească 500 de grame. Acum pot fi comercializate pentru consum", a spus ea.
Laurențiu Mirea, președintele Federației Pescarilor de la Marea Neagră, este optimist cu privire la succesul proiectului. "Noi considerăm că este un pește bun, are valoare economică. În ultimii 3-4 ani, pescarii au prins accidental biban de mare, deși nu în cantități mari", a declarat el.
Specialiștii sunt încrezători că bibanul de mare se va adapta ușor la condițiile din Marea Neagră, oferind astfel o nouă resursă valoroasă pentru pescari și consumatori, potrivit Digi24.