Medicii specialişti atenţionează că, în ultimul timp, au apărut foarte multe modificări conceptuale şi, practic, Parkinsonul este acum o boală multifuncţională, care afectează sistemul nervos periferic, dar sunt situaţii în care porneşte de la structura nervoasă a tubului digestiv.
Persoanele care au această boală prezintă foarte multe modificări, care la un moment dat le afectează viaţa normală, dezvoltă tulburări psihice, cognitive şi de somn, spune prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.
În ceea ce priveşte soluţiile terapeutice, au fost înregistrate foarte multe progrese - este vorba de terapii care ameliorează în special tulburările motorii.
"Şi la noi se face stimulare cerebrală la Spitalul Universitar şi Bagdasar, există o listă de aşteptare cu foarte mulţi bolnavi, costurile fiind mari", a menţionat prof. Băjenaru.
Medicul a reamintit cu această ocazie şi de deficienţele existente în acest caz - lipsa testelor neuro-genetice care nu se pot face la noi, dar şi investigaţiile imagistice performante şi lipsa unei recuperări medicale specializate.