Leul slab şi facturile tot mai mari i-au lăsat pe clienţii băncilor fără bani de rate. Peste 700.000 de români nu şi-au achitat datoriile, iar băncile au de recuperat de la populaţie restanţe de miliarde de euro.
Românul cu cele mai mari datorii la bănci este bucureştean, are între 30 şi 34 de ani şi cel puţin un credit în lei, acesta este portretul datornicului la noi în ţară.
Aproape cinci miliarde de euro este valoarea restanţelor pe care românii le au la creditele în valută şi lei, la sfârşitul lunii octombrie. Cu 32 % mai mult faţă de acceaşi perioadă a anului trecut.
Pe primul loc în topul datornicilor sunt bucureştenii. Restanţele lor se ridică la 1,8 miliarde de euro. Dacă împărţim această sumă la numărul de locuitori ai Capitalei, vedem că fiecare bucureştean ar datora băncilor aproape o mie de euro.
Pentru clujeni, restanţa medie este de peste 300 de euro, în timp ce fiecare locuitor al Constanţei are o datorie medie de 257 de euro. Restanţele populaţiei din Braşov au ajuns la 183 de milioane de euro, iar la Bihor restanţa medie a depăşit 200 de euro. În total, peste 700.000 de români au rate bancare neplătite şi bani pentru achitarea lor, probabil, din ce în ce mai puţini.