România a picat examenul maturităţii. Peste 35.000 de elevi au contestat astăzi rezultatele bacalaureatului, după ce jumătate dintre absolvenţii de liceu nu a luat nota de trecere. Sunt cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani. Unele în faţa cărora ministrul educaţiei ridică acum din umeri. Vrea să îi premieze pe cei cu zece pe linie. Unul din 3.000.
"Aceste rezultate şi comportamentele care le-au generat sint exact oglinda societaţii noastre de astăzi", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Cum la examene nu i-au convins pe profesori, elevii au întors armele. Au venit la constestaţii. A patra probă de bacalaureat pentru care nu trebuie să înveţi. Noroc să ai.
Rezultatele finale sunt dezastruoase. Sunt 28 de licee în care nimeni nu a luat bacalaureatul. Nimeni.
Doar unul din 5 elevi din Giurgiu a promovat bacalaureatul. La fel de slabi au fost şi elevii din Mehedinţi. Cel mai bine la capitolul promovabilitate stă Suceava, cu 65,03%.
65 de elevi care au luat bacalaureatul cu nota maximă. În România, un elev din atenţie! 3000 e de zece. Pe ei îi va premia, cu mândrie, Ministrul Educaţiei. Nici nu va consuma prea mutle diplome.
Ce pierderi vor genera acest cifreCalculele nu arată deloc bine. Iar primul care pierde este chiar statul. Să vă explic de ce. În patru ani de liceu, pentru aceştia s-au cheltuit 240 de milioane de lei - degeaba. În plus, fără diploma de BAC, aceşti tineri vor îngroşa numărul şomerilor de la noi din ţară. Asta înseamnă că tot statul va cheltui în următoarele şase luni aproximativ 198 de milioane de lei, pentru indemnizaţii de şomaj.
Pe de altă parte, în timp ce aceştia completează adeverinţe de şomaj, cei care au luat BAC-ul vor completa fişele de înscriere la facultate. Sunt 90.000 de promovaţi iar numărul locurilor la facultate este de trei ori mai mare. Cei mai mulţi vor intra cel mai probabil la stat.. Pentru că anul acesta Ministerul a aprobat aproape şaizeci şi trei de mii de locuri finanţate de la bugetul de stat şi alte şaizeci de mii de locuri cu taxă.