Aproximativ 300 de persoane au protestat, duminică seară, la Cluj-Napoca şi la Câmpeni (Alba) faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, făcând apel ca oamenii să meargă de 1 Decembrie la Alba Iulia sau la Bucureşti pentru a protesta, potrivit
Mediafax.
Circa 100 de persoane s-au adunat, duminică seară, în
Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având steaguri cu mesajul "Salvaţi Roşia Montană" şi bannere cu sloganuri precum "Iubesc Roşia Montană", "Vrem dezvoltare durabilă la Roşia Montană". Ei au scandat "România suntem noi", "Nu cedăm, nu capitulăm?, "Jos Guvernul", "Uniţi salvăm Roşia Montană".
Cornel Vâlcu, unul dintre protestatari, a spus că face apel la cât mai mulţi clujeni să participe la manifestările de 1 Decembrie de la Alba Iulia sau Bucureşti şi să ducă acolo steagurile şi bannerele folosite la proteste.
"Vrem ca acest 1 Decembrie să fie unul special. Cei care nu pot ajunge la Alba Iulia sau Bucureşti să participe la manifestările de Ziua Naţională de la Cluj-Napoca şi să aibă asupra lor steagurile şi bannerele de protestele faţă de proiectul de la Roşia Montană", a spus Vâlcu.
După aproximativ o oră, protestatarii, al căror număr a scăzut la câteva zeci, au pornit într-un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pe partea pietonală a Bulevardului Eroilor până la Prefectura Cluj, după care s-au întors pe trotuarul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 înapoi în Piaţa Unirii.
La Cluj-Napoca, aceasta fost cea de-a 13-a săptămână în care au avut loc proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. La primele mitinguri şi marşuri au participat câteva mii de persoane, după care numărul participanţilor a scăzut treptat, ajungând la câteva sute.
Şi la
Câmpeni peste 200 de persoane au participat, duminică, la un miting şi la un marş de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, protestatarii solicitând respingerea acestui proiect şi interzicerea mineritului pe bază de cianuri.
Cei peste 200 de oameni, atât localnici din Câmpeni, cât şi din alte localităţi din zona Munţilor Apuseni s-au adunat în centrului oraşului, iar apoi au pornit într-un marş pe străzi scandând lozinci precum "Uniţi salvăm Munţii Apuseni", "Moţii nu vor cianură" sau "Salvaţi Roşia Montană! Salvaţi Munţii Apuseni!".
Protestatarii au purtat steaguri tricolore, pancarte cu mesaje împotriva proiectului minier, dar şi afişe cu portretele lui Avram Iancu şi Horea. Protestul a durat aproape două ore, perioadă în care protestatarii au străbătut în marş mai multe străzi din oraşul Câmpeni.
Comisia parlamentară specială a respins, în 11 noiembrie, proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană adoptat de Guvern. Şi Senatul a respins, marţi, proiectul de lege în forma transmisă de Guvern. Comisia specială afirma, în raportul la acest proiect, că sunt posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul exploatării.Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
Pe 15 şi 22 septembrie, aproximativ 15.000 de persoane au participat la marşul de protest faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană, blocând mai multe artere principale.
Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.Citiţi şi: ŞPAGĂ demonstrată cu documente. Afacerea ROŞIA MONTANĂ: Excursii la Las Vegas pentru funcţionarii statului