Cei 307 au declarat că vor rămâne în subteran până când le va fi rezolvată situaţia.
În urmă cu câteva minute, primilor mineri care au intrat în subteran li s-au alăturat şi cei din schimbul IV, unde sunt 100 de persoane. Angajaţii din schimbul III, 173 la număr, sunt şi ei în subteran.
Update 20.00 - Directorul tehnic al Societăţii Naţionale a Huilei (SNH), Cristian Baleia, şi liderul de sindicat al minerilor, Vasile Vamoş, au coborât, vineri seară, în subteranul Minei Lupeni pentru a discuta cu ortacii care refuză să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii.
__________________________________________
Un număr de 34 mineri de la Mina Lupeni din Valea Jiului s-au blocat în subteran, vineri, şi refuză să părăsească locul de muncă la terminarea programului, pentru că sunt nemulţumiţi de salariile pe care urmează să le primească.
Minerii din schimbul al doilea al unei brigăzi de la Mina Lupeni au refuzat să iasă la suprafaţă, fiind nemulţumiţi de salariile pe care urmează să le primească pe 15 ianuarie şi despre a căror valoare au aflat în cursul zilei de vineri, când au fost împărţiţi fluturaşii de plată, a declarat directorul general al Societăţii Naţionale a Huilei, Nicolae Drăgoi, potrivit Mediafax.
Potrivit sursei citate, minerii au cerut să discute cu conducerea minei şi cu reprezentanţii sindicatului.
Reprezentanţii minerilor spun că indicele de productivitate, în funcţie de care se calculează salariile ortacilor, nu a fost, în decembrie, la nivelul de 1, care înseamnă valoarea salariului de bază în cazul Minei Lupeni, ci a fost puţin peste 0,90. De altfel, doar la două unităţi miniere din Valea Jiului, respectiv Paroşeni şi Vulcan, indicele de productivitate a fost de 1, în timp ce la celelalte cinci - Lonea, Petrila, Livezeni, Lupeni şi Uricani - indicele a variat între 0,90 şi 0,99.