De ziua copilului, fiecare părinte încearcă să-i ia copilului o jucărie, cât de mică. Fiţi însă atenţi, pentru că odată cu acel cadou puteţi să aduceţi în casă pe lângă un zambet şi o boală.
Un studiu recent arată că o jucărie din zece făcută în China este periculoasă pentru sănătate, iar la noi pieţele sunt pline de astfel de produse. La noi se merge pe încredere. Teste nu face nimeni.
Cum nu-i comerciant care să nu-şi laude marfa, nici acesta nu putea să facă excepţie de la regulă. Iar la noi, nu se mai fac teste care să ne arate dacă o jucărie conţine o substanţă toxică ori ba.
"Ar putea fi făcute, dar nu se fac pentru că nu sunt solicitate. Ele sunt destul de scumpe", a declarat Maria Tărnăuceanu, director la Centrul de cercetare, încercări şi inspecţii produse.
Probabil că sunt atât de scumpe încât am uitat că în anii trecuţi au fost descoperite jucării care aveau în compoziţie plumb. Nici de crom nu ne atingem.
Un test pentru o culoare costă 60 de euro. De la laborator, mai poţi afla cât de rezistentă este o jucărie.
"Aproximativ 80% din totalul controlat nu sunt jucării sigure care să ajungă pe mâna copiilor", atenţionează Mariana Sabie, comisar superior la ANPC.
Din zece jucării produse în China, una este periculoasă. Asta arată un raport al unei agenţii guvernamentale din Beijing. Unele dintre produsele examinate conţineau metale grele precum plumb şi cadmiu.
"Plumbul este cunoscut ca generând fenomene de tip encefalopatii, mai ales la copii. Cadmiul este o substanţă care poate produce pneumonită sau poate genera efecte nefrotoxice, adică insuficienţă renală acută", atrage atenţia Mihail Tudosie, medic primar la terapie intensivă-toxicologie.
În ţara noastră, deşi nu s-au făcut rapoarte stricte cu privire la importuri, gigantul asiatic ocupă peste 90% din piaţă.