Un număr de 10.000 de poliţişti vor asigura ordinea şi liniştea publică, precum şi siguranţa rutieră în zona unităţilor de învăţământ cu ocazia începerii noului an şcolar, iar echipaje de jandarmi vor fi prezente, în special pe timpul sosirii şi plecării elevilor la sau de la şcoală, dar şi pe mijloacele de transport în comun din vecinătatea unităţilor de învăţământ, unde tinerii pot fi agresaţi sau deposedaţi de bunuri personale sau de bani.
Potrivit unui comunicat al IGPR, Poliţia va suplimenta dispozitivele de ordine şi siguranţă publică.
De asemenea, poliţiştii rutieri vor acţiona pentru fluidizarea traficului în zonele respective, pentru prevenirea accidentelor rutiere şi ambuteiajelor.
Astfel, pe lângă dispozitivul curent, peste 10.000 de poliţişti, dintre care 8.277 de poliţişti de ordine publică şi 1.743 de poliţişti de la rutieră, vor asigura măsurile specifice în zona unităţilor de învăţământ.
Pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, Jandarmeria Capitalei împreună cu partenerii din cadrul Strategiei de prevenire a criminalităţii la nivelul municipiului Bucureşti au derulat o serie de programe educativ-preventive: 'Cartonaş roşu violenţei', 'Împreună pentru siguranţa ta' şi 'Unde-i lege nu-i tocmeală', se precizează într-un comunicat al Jandarmeriei transmis vineri AGERPRES.
În acest sens au fost desfăşurate peste 70 de acţiuni, constând în prezentarea de materiale educative şi distribuirea de pliante informative, de care au beneficiat peste 2.000 de elevi şi cadre didactice.
Şeful Poliţiei Române, chestorul principal Petre Tobă, a solicitat, pe 5 septembrie, tuturor inspectoratelor judeţene de poliţie şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti să ia măsurile necesare pentru ca noul an şcolar să se desfăşoare în siguranţă.
De asemenea, el a solicitat ca o atenţie sporită să fie acordată pentru protecţia elevilor din clasa pregătitoare şi a dispus ca patrulele de poliţie să fie prezente în zona şcolilor.
Şeful Poliţiei Române a solicitat, totodată, identificarea şi controlarea tuturor unităţilor economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor şi a cerut o atenţie deosebită pentru unităţile de învăţământ din mediul rural.
Poliţiştii de la Rutieră vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor, precum şi pentru prevenirea accidentelor. Vor fi activate şi patrulele şcolare de circulaţie.
Potrivit Poliţiei, în cursul anului şcolar trecut a scăzut numărul infracţiunilor sesizate, cu 1,56%, şi cel al elevilor autori de infracţiuni cu 16%. S-a înregistrat o scădere cu 26,8% şi a numărului infracţiunilor sesizate în zona adiacentă unităţilor şcolare.